play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
  • cover play_arrow

    radio SOMEȘ radio SOMEȘ - tradiție și folclor

  • cover play_arrow

    Călător prin Ardeal -comuna Bârsana Radio Someș

  • cover play_arrow

    Călător prin Ardeal -comuna Moisei Radio Someș

  • cover play_arrow

    Călător prin Ardeal -orașul Ulmeni Radio Someș

  • cover play_arrow

    Călător prin Ardeal -orașul Șimleul Silvaniei Radio Someș

  • cover play_arrow

    Călător prin Ardeal -comuna Cătina Radio Someș

  • cover play_arrow

    Călător prin Ardeal -orașul Baia Sprie Radio Someș

  • cover play_arrow

    Călător prin Ardeal -orașul Seini Radio Someș

  • cover play_arrow

    Călător prin Ardeal -comuna Mihai Viteazu Radio Someș

  • cover play_arrow

    Călător prin Ardeal -comuna Cămărașu Radio Someș

  • cover play_arrow

    Călător prin Ardeal -comuna Palatca Radio Someș

General

Liderul generației folk din România și destinul său trist, Valeriu Sterian: „Vino, Doamne, să vezi ce-a mai rămas din oameni!”, strigătul de durere al artistuluI”

today12/17/2022

Background
share close

Valeriu Sterian, cunoscut ca Vali Sterian, s-a născut la 21 septembrie 1952, în Râmnicelu, Buzău. A fost un muzician, cântăreț și compozitor român de muzică folk și rock, tatăl său, profesor de matematică și de muzică, inspirându-i pasiunea pentru artă.

Vali Sterian, a fost unul dintre pilonii folk ramfiind un lider al generației care a pus bazele acestui gen muzical în România, în anii ’70. Artistul s-a remarcat, de asemenea, și ca muzician și poet, aducând contribuții majore în dezvoltarea genurilor folk și folk-rock în România, dar și în realizarea fuziunii între starea și mesajul exprimate de versuri și linia melodică folk-rock.

În anul 1972 se muta la București, ca student la Universitate, în cadrul Facultății de Psihologie, pe care a absolvit-o, devenind licențiat în psihologie.

A fost un iubitor de protest și avea un spirit acid. Sterian a reprezentat un segment artistic neîntâlnit în întreg peisajul muzicii românești. Ironia și cinismul îl caracterizau, neferindu-se să critice constant în cântecele sale lipsa de orientare a omului societății contemporane, nedreptatea, subproducțiile muzicale și de critică ale vremii sau ororile determinate de Războiul Rece.

De-a lungul activității sale a colaborat cu importanți muzicieni români, precum Dan Andrei Aldea, Alexandru Andrieș, Nicu Alifantis, Doru Stănculescu, Mircea Bodolan sau Maria Gheorghiu. A cântat pe aceeași scenă cu nume sonore ca Joan Baez și Cliff Richard și a sprijinit mulți tineri muzicieni de folk, rock sau pop. Emil Constantinescu spunea despre Valeriu Sterian că a fost un om care a înțeles mai devreme decât alții mersul lucrurilor și l-a făcut public tuturor.

Lumea își aduce aminte de el, mai ales datorită melodiei  lui cea mai cunoscută, „Amintire cu haiduci”, din 1975. Reprezentând una dintre cele mai populare piese ale folkului autohton și abordând o temă specifică poporului român, „Amintire cu haiduci” a fost preluată de-a lungul timpului de numeroși artiști din sfera folk-ului și nu numai. Melodia poate fi auzită frecvent în concertele de club.

 

Written by: Somes Radio


0%