play_arrow

keyboard_arrow_right

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
chevron_left
 • play_arrow

  Demo Radio Nr.1 For New Music And All The Hits!

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal - Măguri Răcătău Radio Someș

Play Now
 • home Home
 • keyboard_arrow_right General
 • keyboard_arrow_right News
 • keyboard_arrow_right Articole
 • keyboard_arrow_rightLiderul generației folk din România și destinul său trist, Valeriu Sterian: „Vino, Doamne, să vezi ce-a mai rămas din oameni!”, strigătul de durere al artistuluI”

General

Liderul generației folk din România și destinul său trist, Valeriu Sterian: „Vino, Doamne, să vezi ce-a mai rămas din oameni!”, strigătul de durere al artistuluI”

todaydecembrie 17, 2022

Background
share close

Valeriu Sterian, cunoscut ca Vali Sterian, s-a născut la 21 septembrie 1952, în Râmnicelu, Buzău. A fost un muzician, cântăreț și compozitor român de muzică folk și rock, tatăl său, profesor de matematică și de muzică, inspirându-i pasiunea pentru artă.

Vali Sterian, a fost unul dintre pilonii folk ramfiind un lider al generației care a pus bazele acestui gen muzical în România, în anii ’70. Artistul s-a remarcat, de asemenea, și ca muzician și poet, aducând contribuții majore în dezvoltarea genurilor folk și folk-rock în România, dar și în realizarea fuziunii între starea și mesajul exprimate de versuri și linia melodică folk-rock.

În anul 1972 se muta la București, ca student la Universitate, în cadrul Facultății de Psihologie, pe care a absolvit-o, devenind licențiat în psihologie.

A fost un iubitor de protest și avea un spirit acid. Sterian a reprezentat un segment artistic neîntâlnit în întreg peisajul muzicii românești. Ironia și cinismul îl caracterizau, neferindu-se să critice constant în cântecele sale lipsa de orientare a omului societății contemporane, nedreptatea, subproducțiile muzicale și de critică ale vremii sau ororile determinate de Războiul Rece.

De-a lungul activității sale a colaborat cu importanți muzicieni români, precum Dan Andrei Aldea, Alexandru Andrieș, Nicu Alifantis, Doru Stănculescu, Mircea Bodolan sau Maria Gheorghiu. A cântat pe aceeași scenă cu nume sonore ca Joan Baez și Cliff Richard și a sprijinit mulți tineri muzicieni de folk, rock sau pop. Emil Constantinescu spunea despre Valeriu Sterian că a fost un om care a înțeles mai devreme decât alții mersul lucrurilor și l-a făcut public tuturor.

Lumea își aduce aminte de el, mai ales datorită melodiei  lui cea mai cunoscută, „Amintire cu haiduci”, din 1975. Reprezentând una dintre cele mai populare piese ale folkului autohton și abordând o temă specifică poporului român, „Amintire cu haiduci” a fost preluată de-a lungul timpului de numeroși artiști din sfera folk-ului și nu numai. Melodia poate fi auzită frecvent în concertele de club.

 

Written by: Somes Radio

Rate it

Previous post

General

Iosif Ciunterei, afirmație importantă live la Radio Someș: „Un singur om mi-a fost aproape în 10 ani de emisiuni”

În cadrul ediției speciale a emisiunii În direct cu Dumneavoastră, de la Radio Someș, Iosif Ciunterei, proaspăt devenit cetățean de onoare al județului Bistrița Năsăud, a afirmat când a venit vorba de cei care i-au fost aproape în 10 ani de emisiuni "Cu Iosif pe coclauri": "Acuma, când o fost vorba să-mi scriu pomelnicul de mulțumire față de cei care m-au susținut constant în ultimii 10 ani, am tot stat […]

todaydecembrie 17, 2022


0%