Listeners:
Top listeners:
radio SOMEȘ radio SOMEȘ - tradiție și folclor
Calator prin Ardeal - COLUMNA 22 - Moldova 4 - Dimitrie Cantemir
Calator prin Ardeal - COLUMNA 21 - Tara Romaneasca 4 - Ultimii Domni pamanteni si Constantin Brancoveanu
Calator prin Ardeal - COLUMNA 20 - Influentele culturale in Tarile Romane
Calator prin Ardeal - COLUMNA 19 - Tarile Romane in sec. 17-18
Calator prin Ardeal - COLUMNA 18 - Transilvania 3 - dupa Mihai Viteazul si Scoala Ardeleana
Calator prin Ardeal - COLUMNA 17 - Tarile Romane si Mihai Viteazul
Calator prin Ardeal COLUMNA 16 - Transilvania 2 Situatia in sec 16 pana la Mihai Viteazul
Calator prin Ardeal - COLUMNA 15 - Tara Romaneasca 3 - Neagoe Basarab si Petru Cercel
Calator prin Ardeal - COLUMNA 14 - Matei Corvin si Vlad Tepes
Calator prin Ardeal - COLUMNA 13 - Moldova 3, Moldova dupa Stefan cel Mare si Petru Rares
Calator prin Ardeal - COLUMNA 12 - Moldova 2, Alexandru Cel Bun si Stefan Cel Mare
Calator prin Ardeal - COLUMNA 11 - Tara Romaneasca 2 si Mircea Cel Batran
Calator prin Ardeal - COLUMNA 10 - Clasele inferioare, armata si orasele
Calator prin Ardeal - COLUMNA 9 - Epoca feudala si venirea turcilor
Calator prin Ardeal - satul Odoreu - judetul Satu Mare
Calator prin Ardeal - Manastirea Oasa - judetul Alba
Calator Prin Ardeal - Manastirea Schitul Straja - judetul Hunedoara
Calator prin Ardeal - Manastirea Schimbarea la Fata - judetul Cluj
Calator prin Ardeal - Manastirea Sfintei Cruci Oradea - judetul Bihor
Calator prin ardeal - Manastirea Ramet - jud. Alba
Calator prin Ardeal - Borsec - jud. Harghita
Calator prin Ardeal - Manastirea Prislop - jud. Maramures
Calator prin Ardeal - Manastirea Prislop - jud. Hunedoara
Calator prin Ardeal - COLUMNA 7 - Moldova 1
Calator prin Ardeal - COLUMNA 6 - Tara Romaneasca 1
Calator prin Ardeal - COLUMNA 5 - Mongolii
Calator prin Ardeal - COLUMNA 4 - Statele medievale romanesti in general
Calator prin Ardeal - COLUMNA 3 - Formarea si crestinarea romanilor
Calator prin Ardeal - COLUMNA 2 - Continuitatea si Popoarele migratoare
Calator prin Ardeal - COLUMNA 1 - Dacii si Romanii
today06/01/2025
Cercetările publicate, recent, sugerează că doar o singură țigară reduce viața cu 22 de minute dacă ești femeie, respectiv 17 minute dacă ești bărbat. De asemenea, o pizza reduce viața cu șapte minute și opt secunde, un pahar de vin cu 30 de minute și o oră de televiziune cu încă 22 de minute!
Vestea bună e că schimbarea obiceiurilor proaste poate întoarce ceasul din nou.
Avertismentele despre pericolele pentru sănătate ale țigărilor au fost tipărite pe pachete din 1971 în Marea Britanie, iar de atunci, dovezile despre riscurile de cancer pulmonar, boli de inimă și boli respiratorii au crescut.
În 2000, un studiu din British Medical Journal a estimat că fiecare țigară fumată ia aproximativ 11 minute din viața unei persoane. Cele mai recente cercetări, efectuate de University College London și publicate săptămâna trecută în Journal of Addiction, sugerează că fiecare țigară costă de fapt o femeie 22 de minute de viață sănătoasă, iar un bărbat 17 minute. Asta înseamnă că un pachet de 20 de țigări îți va „fura” din viață aproape șapte ore.
Potrivit unui studiu publicat în British Journal of Sports Medicine, cercetătorii au analizat date de la aproape 12.000 de adulți și au ajuns la concluzia că fiecare oră petrecută la televizor, la persoanele care au peste 25 de ani, reduce speranța de viață cu 22 de minute.
Studiul nu a analizat dacă acesta a fost un efect direct sau pur și simplu o corelație. De exemplu, cei care se uită la televizor tind să fie mai sedentari și este bine cunoscut faptul că un stil de viață sedentar este strâns asociat cu moartea din tot felul de afecțiuni, dar în special diabet și boli de inimă.
Deci, dacă privești la televizor în timp ce depui efort pe o bandă de alergare sau pe o bicicletă de exerciții, probabil că nu trebuie să-ți faci griji.
Cercetătorii de la Universitatea din Michigan din SUA au realizat o analiză detaliată a impactului asupra sănătății în ceea ce privește o gamă largă de alimente diferite.
Indexul Nutrițional al Sănătății clasifică aproape 6.000 de alimente în funcție de numărul de minute în care îți „scot” sau îți „adaugă” din/în viață.
Vrei un cheeseburger? Asta va reduce opt minute și opt secunde din durata vieții. O porție de slănină? Șase minute și 30 de secunde. Pizza? Șapte minute și opt secunde, în timp ce un singur hotdog îți ia 36 de minute. Acest lucru se datorează faptului că este probabil ca hot-dog-urile să fie bogate în sare, grăsimi saturate și aditivi care prezintă un risc crescut de cancer.
Sunt și alimente care îți adaugă minute în plus. O porție de broccoli va adăuga 11 minute sănătoase vieții tale, iar o mână de nuci – 26 de minute.
Potrivit lui Olivier Jolliet, unul dintre autorii studiului, acest tip de analiză este esențial, deoarece dieta proastă este responsabilă pentru mai multe decese în fiecare an decât consumul de tutun, alcool sau droguri.
Cercetătorii au analizat aproape 165.000 de persoane cu vârsta peste 65 de ani și au descoperit că bărbații căsătoriți s-ar putea aștepta să trăiască cu doi ani și patru luni mai mult decât bărbații divorțați. Pentru femei, diferența a fost de un an și trei luni.
Cei care au rămas văduvi sau care nu s-au căsătorit niciodată aveau o speranță de viață similară cu cei divorțați.
Cercetătorii au susținut că stresul divorțului este mai puțin responsabil decât lipsa contactului cu ceilalți, acesta fiind principalul aspect care crește riscul de a muri la o vârstă mai fragedă.
Nu trebuie să fii alcoolic pentru a simți efectele băuturii asupra sănătății tale. Conform unei analize din 2023, în linii mari, băutorii moderati nu trăiesc mai mult decât persoanele care nu beau alcool,
Dar există dovezi copleșitoare că a bea mai mult decât cantitatea zilnică recomandată îți reduce speranța de viață. O lucrare publicată în „The Lancet” în 2018 a concluzionat că limita „sigură” era de doar cinci pahare de vin de 175 ml sau cinci halbe de bere pe săptămână. Se estimează că un pahar în plus de vin sau o halbă în plus de bere, ia aproximativ 30 minute din viața unui persoane de aproximativ 40 de ani, din cauza riscului crescut de afecțiuni precum insuficiență cardiacă, accident vascular cerebral și anevrism.
O lucrare publicată în 2012 a analizat comportamentul sedentar și speranța de viață în SUA și a concluzionat că „limitarea stării pe scaun la mai puțin de trei ore pe zi poate crește speranța de viață la naștere… cu aproximativ doi ani”.
Probabil că acest lucru se datorează faptului că un stil de viață sedentar este asociat cu un risc mai mare de apariție a mai multor afecțiuni, inclusiv boli cardiovasculare, diabet, obezitate și unele tipuri de cancer.
Un alt studiu a avut o veste mai bună, constatând că doar 22 de minute pe zi de exerciții fizice sunt suficiente pentru a compensa riscul crescut de deces în urma stării prelungite pe scaun.
Centrele americane pentru dependențe, un lanț mare de clinici de dezintoxicare din Statele Unite, are un calculator online util pentru a calcula cifrele pentru tine. Potrivit acestor informații, o linie de cocaină poate lua 397,8 minute – aproape șapte ore – din viața ta. Deci, chiar și o linie pe săptămână, de la vârsta de 30 de ani, îți va reduce speranța de viață cu aproape doi ani.
De asemenea, consumul de cocaină pe termen lung poate crește riscul apariției cheagurilor de sânge, care la rândul lor pot duce la atacuri de cord, embolii pulmonare, accidente vasculare cerebrale și tromboză venoasă profundă.
Conform cercetărilor de anul trecut, obiceiurile necorespunzătoare de somn îți pot distruge ani de viață. Mai precis, în jur de cinci ani dacă ești bărbat și aproape doi și jumătate dacă ești femeie.
Studiul a analizat peste 172.000 de adulți și a evaluat ceea ce sunt cunoscute sub numele de „comportamente de somn cu risc scăzut”. Somnul este esențial pentru ca organismul să se vindece și să se restabilize. Somnul slab înseamnă că aceste procese nu pot avea loc eficient, iar rezultatul este un risc crescut de apariție a unui număr de boli, inclusiv atacuri de cord, demență și diabet.
Cu cât îți faci mai multe griji că îmbătrânești, cu atât este mai probabil să mori mai tânăr. Un studiu publicat în 2002 a analizat rezultatele unui chestionar adresat la 660 de persoane cu vârsta de 50 de ani sau mai mult. Rezultatele acestei analize au fost următite peste 20 de ani mai târziu pentru a vedea câte dintre acete persoane mai sunt încă în viață.
Chestionarul inițial a inclus întrebări precum „sunteți de acord sau nu sunteți de acord că, pe măsură ce înaintați în vârstă, sunteți mai puțin util?” Cercetarea a constatat că cei cu percepții mai pozitive despre îmbătrânire au trăit în medie cu șapte ani și jumătate mai mult decât cei cu atitudini mai negative.
Potrivit lui Becca Levy, profesorul din Yale care a condus cercetarea, foarte mult s-a datorat modului în care societatea în care trăiești vede îmbătrânirea. În Japonia, unde oamenii în vârstă sunt venerați și văzuți ca înțelepți, oamenii tind să trăiască mai mult decât în SUA, unde sunt văzuți ca o povară.
Written by: Ogâgău Gabriel
Emisiune educativă pe teme de istorie.
closeCopyright radio SOMES 2024