play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  radio SOMEȘ radio SOMEȘ - tradiție și folclor

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal -comuna Mihai Viteazu Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal -comuna Cămărașu Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal -comuna Palatca Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal -comuna Recea Cristur Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal - județul Maramureș Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal - orașul Dragomirești Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal -comuna Aluniș Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal -comuna Așchileul Mare Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal -comuna Gilău Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal - municipiul Câmpia Turzii Radio Someș

General

MINISTRUL CULTURII, RALUCA TURCAN, A ANUNȚAT O INVESTIȚIE DE 20 DE MILIOANE DE EURO PENTRU REABILITAREA CLĂDIRII OPEREI ȘI TEATRULUI NAȚIONAL DIN CLUJ-NAPOCA

today10/30/2023

Background
share close

Ministrul Culturii, Raluca Turcan și Diana Baciuna, Secretar de Stat în cadrul Ministerului Culturii, s-au aflat azi într-o vizită de lucru în Cluj-Napoca. Ele au discutat cu reprezentanții autorităților locale și cu managerii instituțiilor de cultură despre dezvoltarea patrimoniului cultural. S-a vorbit și despre dificultățile cu care se confruntă acest sector.

Raluca Turcan a venit cu vești bune. Ministra a anunțat că va fi realizată restaurarea clădirii care găzduieşte Teatrul Naţional din Cluj-Napoca şi Opera Națională. Proiectul are o valoare de 20 de milioane euro.

“În perspectiva investiţiilor în patrimoniu, pot să anunţ că Unitatea de management a proiectelor din subordinea Ministerului Culturii a urcat pe SEAP licitaţia pentru studiul DALI pentru restaurarea Teatrului Lucian Blaga şi a Operei Române Cluj. Este un demers care este aşteptat, de restaurare a excepţionalei clădiri care găzduieşte Teatrul şi Opera naţională. E o clădire care a servit mediul cultural aproximativ 100 de ani consecutiv şi care nu a beneficiat până acum de restaurare. Ministerul Culturii a încheiat în anul 2022 un acord de finanţare cu Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei. În clădirea Teatrului şi Operei din Cluj-Napoca vom investi 20 de milioane de euro net, o investiţie semnificativă şi mult aşteptată”, a declarat Raluca Turcan, în cadrul unei vizite pe care o face în județul Cluj.

Clădirea Operei Naționale din Cluj este un monument istoric, aflată în atenția UNESCO. A fost construită la începutul seciolului XX de către compania vieneză Fellner & Helmer, specializată în realizarea de clădiri de opera.

Sala de reprezentații are o capacitate de 928 locuri. Aceasta făcut obiectul unor lucrări de renovare în urmă cu aproape 20 de ani, în 2005. Atunci, însă, banii au ajuns doar pentru renovarea exterioară.

Elena Vesa

Written by: Somes Radio


0%