Listeners:
Top listeners:
radio SOMEȘ radio SOMEȘ - tradiție și folclor
Calator prin Ardeal - Orasul Cavnic Jud. Maramures
Calator prin Ardeal - Satulung jud. Maramures
Calator prin Ardeal - Huedin jud. Cluj
Calator prin Ardeal - Sighetu Marmatiei
Calator prin Ardeal - Negresti Oas jud. Satu Mare
Calator prin Ardeal - Comuna Ciucea jud. Cluj
Calator prin Ardeal - Comuna Negreni jud. Cluj
Calator prin Ardeal - Comuna Camar jud. Salaj
Calator prin Ardeal - Comuna Sanmartin Bihor
Calator prin Ardeal - Jibou Jud. Salaj
Calator prin Ardeal - Comuna Cernesti Maramures
Călător prin Ardeal - Ardusat-județul Maramureș
Călător prin Ardeal - Certeze-județul Satu-Mare
Călător prin Ardeal-comuna Mireșu Mare-județul Maramureș
Călător prin Ardeal-comuna Letca- județul Sălaj
Călător prin Ardeal - comuna Dumbrăvița - Maramureș
Călător prin Ardeal-comuna Rona de Jos-Maramureș
Călător prin Ardeal-comuna Bistra - Maramureș
Călător prin Ardeal -comuna Săcălășeni Radio Someș
Calator prin Ardeal - Baia Mare
Călător prin Ardeal -județul Cluj Radio Someș
Călător prin Ardeal -comuna Năpradea Radio Someș
Călător prin Ardeal -comuna Valea Chioarului Radio Someș
Călător prin Ardeal -comuna Remetea Chioarului Radio Someș
Călător prin Ardeal -comuna Recea Radio Someș
Călător prin Ardeal -comuna Repedea Radio Someș
Călător prin Ardeal -orașul Șomcuta Mare Radio Someș
Călător prin Ardeal -comuna Budești Radio Someș
Călător prin Ardeal -comuna Rozavlea Radio Someș
Călător prin Ardeal -comuna Poienile de sub Munte Radio Someș
today30/10/2023
Ministrul Culturii, Raluca Turcan, este azi în vizită oficială în județul Cluj. Ea se va întâlni cu primarul Emil Boc și cu reprezentanții autorităților locale și centrale.
Raluca Turcan va vizita mai multe instituții de cultură din județul Cluj. Ea va merge la Teatrul Naţional şi Opera Română, Muzeul de Artă și Muzeul Etnografic al Transilvaniei. Ministrul va participa la ora 17,00 la vernisajul Lapidariului Medieval și Premodern la Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei.
Lapidariul este o colecție de pietre mari sculptate. Cel de la muzeul clujean are una dintre cele mai valoroase colecţii de acest gen din țară, cu un număr de 603 de piese.
Strângerea sistematică a elementelor arhitectonice provenite din demolările unor clădiri istorice transilvănene a fost inițiată de Societatea Muzeului Ardelean, precursorul muzeului actual, Acțiunea a început la jumătatea a doua a secolului al XIX-lea. Acum avem o minunată colecţie de elemente arhitectonice ale caselor de locuit din Clujul Renașterii. Cunoaștem asfel, modul în care erau decorate aceste spații private ale Clujului, primul oraș al Transilvaniei.
Lapidariul mai onține o colecție semnificativă de monumente funerare, arhitectonice și sculpturale din secolele XIII-XIX. Aacestea au ajuns la Cluj prin achiziţii, donaţii şi prin intermediul săpăturilor arheologice.
Colecţia lapidariului a fost expusă prima dată publicului în anul 1903, din iniţiativa arheologului Béla Pósta, director al Colecției Numismatice și de Antichități a Societăţii Muzeului Ardelean, în demisolul clădirii centrale a Universităţii Clujene.
Cele mai spectaculoase monumente funerare sunt sarcofagele dedicate memoriei unor personalități marcante ale nobilimii transilvănene.
Arhitectura gotică din Transilvania este reprezentată prin cheile de boltă gotice ale bisericii parohiale Sfântul Mihail din Cluj și prin elemente arhitectonice variate ale Mănăstirii dominicane din Cluj, donate muzeului în urma restaurării edificiului.
În lapidariu sunt expuse primele monumente arhitectonice renascentiste din Transilvania, destinate decorării cetății episcopale din Gilău și cel mai timpuriu tabernacol din Transilvania, provenit din biserica reformată din Coveș (jud. Sibiu).
În cadrul lapidariului sunt expuse șase statui baroce care decorau inițial atica curții de onoare a castelului familiei Bánffy din Bonţida. Statuile au fost realizate între anii 1751-1753 de către unul dintre cei mai renumiți sculptori ai barocului din Transilvania, Johann Nachtigall, reprezentând diferite personaje din Metamorfozele lui Ovidiu.
Lapidariul este redeschis azi după 30 de ani. Reamenajarea își propune reorganizarea pe criterii tematice și cronologice. Colecția este pusă în valoare cu ajutorul unui design modern, interactiv.
Elena Vesa
Written by: Elena Vesa
Emil Boc inaugurare instituții de cultură Lapidariu Ministrul Culturii Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei Raluca Turcan
Emisiune matinală prezentată Șerban Groza, Ioana Cifor, Cafeneaua deMentă și Neagoș Arian Orlando (Petrică Șomeșanu)
closeCopyright radio SOMES 2024