play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  radio SOMEȘ radio SOMEȘ - tradiție și folclor

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal - Municipiul Alba Iulia Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal - județul Alba Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal - Comuna Zagra Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal - orașul Tășnad, Satu Mare Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal - comuna Sandulesti Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal - comuna Fizesu Gherlii Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal - comuna Petrestii de Jos Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal - comuna Tritenii de Jos Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal - comuna Băișoara Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal - comuna Țaga Radio Someș

General

MINISTRUL CULTURII, RALUCA TURCAN, VA INAUGURA AZI LA CLUJ LAPIDARIUL MEDIEVAL DE LA MUZEUL DE ISTORIE A TRANSILVANIEI

todayoctombrie 30, 2023

Background
share close

Ministrul Culturii, Raluca Turcan, este azi în vizită oficială în județul Cluj. Ea se va întâlni cu primarul Emil Boc și cu reprezentanții autorităților locale și centrale.

Raluca Turcan va vizita mai multe instituții de cultură din județul Cluj. Ea va merge la Teatrul Naţional şi Opera Română, Muzeul de Artă și Muzeul Etnografic al Transilvaniei. Ministrul va participa la ora 17,00 la vernisajul Lapidariului Medieval și Premodern la Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei.

Lapidariul este o colecție de pietre mari sculptate. Cel de la muzeul clujean are una dintre cele mai valoroase colecţii de acest gen din țară, cu un număr de 603 de piese.

Strângerea sistematică a elementelor arhitectonice provenite din demolările unor clădiri istorice transilvănene a fost inițiată de  Societatea Muzeului Ardelean, precursorul muzeului actual, Acțiunea a început la jumătatea a doua a secolului al XIX-lea. Acum avem o minunată colecţie de elemente arhitectonice ale caselor de locuit din Clujul Renașterii. Cunoaștem asfel, modul în care erau decorate aceste spații private ale Clujului, primul oraș al Transilvaniei.

COLECȚIILE DIN LAPIDARIU

Lapidariul mai onține o colecție semnificativă de monumente funerare, arhitectonice și sculpturale din secolele XIII-XIX. Aacestea au ajuns la Cluj prin achiziţii, donaţii şi prin intermediul săpăturilor arheologice.

Colecţia lapidariului a fost expusă prima dată publicului în anul 1903, din iniţiativa arheologului Béla Pósta, director al Colecției Numismatice și de Antichități a Societăţii Muzeului Ardelean, în demisolul clădirii centrale a Universităţii Clujene.

Cele mai spectaculoase monumente funerare sunt sarcofagele dedicate memoriei unor personalități marcante ale nobilimii transilvănene.

Arhitectura gotică din Transilvania este reprezentată prin cheile de boltă gotice ale bisericii parohiale Sfântul Mihail din Cluj și prin elemente arhitectonice variate ale Mănăstirii dominicane din Cluj, donate muzeului în urma restaurării edificiului.

În lapidariu sunt expuse primele monumente arhitectonice renascentiste din Transilvania, destinate decorării cetății episcopale din Gilău și cel mai timpuriu tabernacol din Transilvania, provenit din biserica reformată din Coveș (jud. Sibiu).

În cadrul lapidariului sunt expuse șase statui baroce care decorau inițial atica curții de onoare a castelului familiei Bánffy din Bonţida. Statuile au fost realizate între anii 1751-1753 de către unul dintre cei mai renumiți sculptori ai barocului din Transilvania, Johann Nachtigall, reprezentând diferite personaje din Metamorfozele lui Ovidiu.

Lapidariul este redeschis azi după 30 de ani. Reamenajarea își propune reorganizarea pe criterii tematice și cronologice. Colecția este pusă în valoare cu ajutorul unui design modern, interactiv.

Elena Vesa

Written by: Somes Radio


0%