play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  radio SOMEȘ radio SOMEȘ - tradiție și folclor

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal -comuna Aluniș Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal -comuna Așchileul Mare Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal -comuna Gilău Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal - municipiul Câmpia Turzii Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal - comuna Valea Ierii Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal - comuna Monor Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal - Municipiul Alba Iulia Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal - județul Alba Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal - Comuna Zagra Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal - orașul Tășnad, Satu Mare Radio Someș

Mitică Popescu, mai „tare” ca Sergiu Nicolaescu: cum i-a „suflat” rolul în filmul Trenul cu bani omniprezentului regizor

today04/03/2023

Background
share close

Mitică Popescu a fost cunoscut, în ultimii săi ani de viață, în special datorită emisiunii satirice pe care o realiza la TVR 2, D’ale lu’ Mitică.
Totuși, Mitică Popescu a fost mult mai mult decât atât, având o întreagă colecție de roluri memorabile în spate, suficient cât să fie iubit de toți amatorii filmelor românești de altădată.
Puțini sunt cei care știu că actorul i-a „suflat” un rol omniprezentului Sergiu Nicolaescu.
Trenul de aur, un film făcut după o poveste adevărată. Mitică Popescu a învățat pe de rost textul în limba franceză
Filmul Trenul de aur se bazează, din câte se cunoaște, pe o poveste adevărată și se referă la celebrul tren plin cu tezaur polonez care a traversat țara noastră în luna septembrie a anului 1939, înainte ca Germania nazistă să invadeze Polonia.
În acest film, Mitică Popescu a jucat rolul comisarului de poliţie Munteanu.
Totul a început în anul 1985, în momentul în care Casa de Filme nr. 5 a Republicii Socialiste România a turnat filmul Trenul de aur, după Ioan Grigorescu, un fost corespendent Agerpes la Varșovia.
Pelicula povestește momentul în care trenul ce conținea tezaurul polonez a traversat teritoriul României, în septembrie 1939, cu foarte puțin timp înainte ca Polonia să fie invadată de Germania condusă de Adolf Hitler.
Scenariul a fost scris de Grigorescu în 1971, dar materializarea proiectului său s-a întâmplat abia 14 ani mai târziu. Premiera a avut loc pe 16 martie 1987 în România.
Din această distribuție a făcut parte și actorul Mitică Popescu, deși rolul era dorit inclusiv de Sergiu Nicolaescu, după cum avea să povestească cel dintâi, la un moment dat.
El a interpretat rolul comisarului Munteanu în filmul lui Bohdan Poręba, omul responsabil de aurul polonez cât trenul avea să treacă pe teritoriul țării noastre.
„A fost o ipostază inedită şi o experienţă interesantă pentru mine. Am jucat rolul unui poliţist pozitiv, al celui ce păzeşte tezaurul pe pământ românesc. Nu am beneficiat în timpul filmărilor de cascador — cel propus nu a fost admis — astfel că toate scenele de spectaculozitate le-am filmat singur.
Am alergat între două trenuri, am sărit peste vagoane în mers trecând printr-un viaduct care se afla la 40 de metri deasupra şoselei, în sfârşit, am făcut suficiente lucruri periculoase!
A mai existat un obstacol important şi anume limba franceză. Când am fost distribuit n-am ştiut că va trebui să vorbesc această limbă, pe care nu o cunosc, în film şi în realitate, cu partenerii polonezi. Am escaladat obstacolul învăţând textul, replică cu replică, pe dinafară”, a povestit Mitică Popescu.
Mitică Popescu n-a fost prima variantă: ghinionul unuia, norocul altuia
Îndrăgitul actor n-a fost însă prima variantă pentru acest rol, preferat fiind, în mod deosebit, Sergiu Nicolaescu, cel care ar fi trebuit să reia celebrul rol al comisarului Moldovan, cel mai cunoscut erou al acelor vremuri.
„Vă rugăm să dispuneţi demersurile necesare aprobării distribuirii în rolul principal Moldovan a lui Sergiu Nicolaescu, care are un număr de 31 de zile de filmare, cu un onorariu de 40.000 de lei”, se arată într-un document deținut de arhive, potrivit adevarul.ro.
Marele noroc al lui Mitică Popescu este că, la acea vreme, Sergiu Nicolaescu era deja prins în turnarea filmului Noi, cei din linia întâi, iar producția avea un termen limită peste care nu se putea, sub nicio formă, trece.
În cele din urmă, acest personaj a fost redenumit Munteanu, astfel încât să nu se facă confuzia cu celebrul comisar interpretat de Nicolaescu, iar rolul i-a revenit lui Popescu.
Evident, asemănările dintre Moldovan și Munteanu sunt ușor de observat, cei doi actori având chiar și un „aer” asemănător.

Written by: Somes Radio


0%