play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  radio SOMEȘ radio SOMEȘ - tradiție și folclor

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal -comuna Aluniș Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal -comuna Așchileul Mare Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal -comuna Gilău Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal - municipiul Câmpia Turzii Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal - comuna Valea Ierii Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal - comuna Monor Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal - Municipiul Alba Iulia Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal - județul Alba Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal - Comuna Zagra Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal - orașul Tășnad, Satu Mare Radio Someș

General

Muzeul Farmaciei își redeschide porțile pentru public la Cluj-Napoca

today01/14/2024

Background
share close

Muzeul Farmaciei va putea fi vizitat din nou începând de azi. Acesta reprezintă un tezaur al istoriei medicale și farmaceutice. Muzeul își redeschide porțile după o perioadă de renovare și extindere.

Inaugurarea va avea loc luni, 15 ianuarie 2024, de la ora 17:00, în inima orașului Cluj-Napoca.

”Această oază de cunoaștere adăpostește peste 7000 de obiecte autentice, care spun povestea evoluției farmaciei și medicinei în Transilvania. Vă vom ghida prin galerii unde veți putea admira aparatură medicală veche și artefacte prețioase, ce reflectă atitudinea față de sănătate și boală de-a lungul secolelor. Locația noastră, Casa Hintz, cu decoruri farmaceutice unice din secolul XVIII, reprezintă spațiul ideal pentru a explora acest segment fascinant al istoriei. Vă vom purta prin officina, sala unde se vindeau produsele, camera materialis, laboratorul și alte spații care reconstituie atmosfera unei farmacii tradiționale”, au declarat reprezentanții Muzeului Farmaciei din Cluj.

Istoria Casei Hintz

Muzeul Farmaciei va fi găzduit în continuare în Casa Hintz, clădirea în care s-a deschis, în anul 1573, prima farmacie publică din Cluj. Aici a funcționat, din 1954, Muzeul Farmaciei – inițial sub administrarea Facultății de Medicină și Farmacie, apoi, din 1964, a Muzeului de Istorie.

La parterul clădirii a funcționat timp de două secole farmacia Mauksch, din 1752. Apoi, spațiul a fost preluat de familia Hintz, de la mijlocul sec. 19 până după Al Doilea Război Mondial.

Farmacia Hintz a fost naționalizată în 1949 de către comuniști. În 2013 clădirea a fost retrocedată familiei. Din 2018, la inițiativa unicului proprietar actual, Georg Hintz, clădirea a intrat într-un amplu proces de renovare. Numeroase bunuri de patrimoniu din colecție au fost curățate, conservate și restaurate în acest timp. Printre acestea se numără: dulapul farmaceutic masiv din vechea farmacie Hintz, numeroase recipiente farmaceutice, o veche casă de marcat, aparatura medicală, precum masa de operații a doctorului Iuliu Hațieganu.

Elena Vesa

 

Written by: Somes Radio


0%