Listeners:
Top listeners:
radio SOMEȘ radio SOMEȘ - tradiție și folclor
Călător prin Ardeal - Municipiul Alba Iulia Radio Someș
Călător prin Ardeal - județul Alba Radio Someș
Călător prin Ardeal - Comuna Zagra Radio Someș
Călător prin Ardeal - orașul Tășnad, Satu Mare Radio Someș
Călător prin Ardeal - comuna Sandulesti Radio Someș
Călător prin Ardeal - comuna Fizesu Gherlii Radio Someș
Călător prin Ardeal - comuna Petrestii de Jos Radio Someș
Călător prin Ardeal - comuna Tritenii de Jos Radio Someș
Călător prin Ardeal - comuna Băișoara Radio Someș
Călător prin Ardeal - comuna Țaga Radio Someș
todaynoiembrie 12, 2023
Nadia Comăneci, „Zeiţa de la Montreal”, românca multiplă campioană olimpică, mondială şi europeană care a scris istorie în gimnastica mondială reuşind primul 10 perfect, împlineşte, duminică, 62 de ani.
„Pentru fiecare bordură care a devenit bârnă, pentru fiecare bară de covoare devenită paralele inegale, pentru covorul transformat în sol şi pentru fiecare obstacol sărit de un copil, pentru toate visurile pe care le-ai inspirat şi fiecare suflet pe care l-ai atins, MULŢUMIM! La mulţi ani, Nadia!”, este mesajul transmis de COSR.
Nadia Comăneci, născută la 12 noiembrie 1961, a început să practice gimnastica la vârsta de 5 ani, fiind selecţionată de antrenorul Marcel Duncan şi legitimată la AS Flacăra Oneşti.
Din 1971 a fost antrenată de Bela şi Martha Karolyi, iar la vârsta de 11 ani a câştigat primul său titlu de campioană naţională absolută. Jumătate de an mai târziu a concurat la categoria maestre, unde a ocupat locul al treilea.
În 1974 a obţinut primul mare succes peste hotare, câştigând locul I la individual compus, în cadrul concursului Cupa Prieteniei de la Gera (Republica Democrată Germană).
A urmat o ascensiune rapidă care a culminat cu rezultatele obţinute în 1976, la Jocurile Olimpice de la Montreal – ediţie a JO care a intrat în istoria sportului drept “Olimpiada Nadia Comaneci”, după ce Nadia a primit şapte note de 10 (primele în istoria concursurilor oficiale de gimnastică!) şi a stabilit un “record absolut”: 20 de puncte, la paralele inegale (potrivit codului de punctaj de la acea vreme).
Written by: Somes Radio