Listeners:
Top listeners:
radio SOMEȘ radio SOMEȘ - tradiție și folclor
Calator prin Ardeal - Orasul Cavnic Jud. Maramures
Calator prin Ardeal - Satulung jud. Maramures
Calator prin Ardeal - Huedin jud. Cluj
Calator prin Ardeal - Sighetu Marmatiei
Calator prin Ardeal - Negresti Oas jud. Satu Mare
Calator prin Ardeal - Comuna Ciucea jud. Cluj
Calator prin Ardeal - Comuna Negreni jud. Cluj
Calator prin Ardeal - Comuna Camar jud. Salaj
Calator prin Ardeal - Comuna Sanmartin Bihor
Calator prin Ardeal - Jibou Jud. Salaj
Calator prin Ardeal - Comuna Cernesti Maramures
Călător prin Ardeal - Ardusat-județul Maramureș
Călător prin Ardeal - Certeze-județul Satu-Mare
Călător prin Ardeal-comuna Mireșu Mare-județul Maramureș
Călător prin Ardeal-comuna Letca- județul Sălaj
Călător prin Ardeal - comuna Dumbrăvița - Maramureș
Călător prin Ardeal-comuna Rona de Jos-Maramureș
Călător prin Ardeal-comuna Bistra - Maramureș
Călător prin Ardeal -comuna Săcălășeni Radio Someș
Calator prin Ardeal - Baia Mare
Călător prin Ardeal -județul Cluj Radio Someș
Călător prin Ardeal -comuna Năpradea Radio Someș
Călător prin Ardeal -comuna Valea Chioarului Radio Someș
Călător prin Ardeal -comuna Remetea Chioarului Radio Someș
Călător prin Ardeal -comuna Recea Radio Someș
Călător prin Ardeal -comuna Repedea Radio Someș
Călător prin Ardeal -orașul Șomcuta Mare Radio Someș
Călător prin Ardeal -comuna Budești Radio Someș
Călător prin Ardeal -comuna Rozavlea Radio Someș
Călător prin Ardeal -comuna Poienile de sub Munte Radio Someș
today08/03/2024
Peste 120 de arbori maturi de pe fosta platformă Carbochim din Piața 1 Mai au intrat într-un amplu proces de relocare la începutul acestui an. Primii 74 dintre aceștia au fost deja transplantați în pepiniera IULIUS, găzduită de Stațiunea de Cercetare Horticolă a Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca. Aceștia urmează să facă parte din noul proiect mixed-use care va reda orașului fosta zonă industrială.
Copacii au fost selectați după ce fiecare arbore a fost analizat în detaliu în cadrul unui studiu arboricol. Cei relocați sunt din speciile tei, brad argintiu, molid, mesteacăn, nuc, prun roșu, paltin, cedru și magnolii. În total, proiectul va avea peste 5 hectare de spații verzi, 100.000 de plante decorative și peste 600 de arbori maturi, care se află în proces de aclimatizare în pepiniera din Cluj-Napoca.
Copacii relocați se vor alătura unor exemplare impresionante de platani, tei, ginkgo biloba, castani, stejari piramidali, arbori de cauciuc, carpeni, arțari, duzi, arborele Iudei, liriodendron și metasequoia, aflați deja în proces de aclimatizare în pepinieră. Sunt arbori maturi, cu înălțimi de până la 13 metri și vârste de până la 60 de ani, astfel încât beneficiile viitoarei grădini să poată fi comparabile cu cele ale unor parcuri cu o durată de viață deja îndelungată.
„Rămânem dedicați obiectivului nostru de a păstra cât mai mulți copaci existenți în incinta fostei platforme industriale, pe care să îi integrăm în parcul din cadrul viitorului proiect mixed-use.
Este un proces controlat, realizat cu sprijinul experților din domeniu, locali și internaționali. Avem încredere că, așa cum s-a întâmplat deja în alte ansambluri în care am integrat parcuri ample, grădina din noul proiect, realizată de la zero, va oferi comunității un spațiu verde ce va asigura umbră din prima zi, date fiind dimensiunile impresionante ale arborilor”, a declarat Sorin Guttman, Project Manager al proiectului de reconversie urbană.
În cadrul proiectului sunt propuse amenajări de spații verzi de peste 5 hectare, care vor integra peste 600 de arbori maturi și alte 100.000 de plante de diferite dimensiuni, selectate pentru a susține biodiversitatea proiectului.
Demersul de reconversie urbană a fost propus de Iulius pentru a reda orașului 14 hectare de zonă industrială, preponderent nefuncțională. Acesta este un proiect deschis către întreaga comunitate, cu funcțiuni culturale, office, retail, rezidențial, entertainment și grădină amplă urbană este unul integrat, care se aliniază strategiilor din planul de dezvoltare a orașului.
Investiția estimată la peste jumătate de miliard de euro propune și soluții de sistematizare și restructurare a infrastructurii auto, velo și pietonale din zonă: un nou pod rutier cu patru benzi auto și două pasarele pietonale peste râul Someș, amenajarea de piste velo, realizarea a două sensuri giratorii, modernizarea și lărgirea a două străzi și amenajarea a trei intersecții și stații de transport public în zona Pieței 1 Mai.
Elena Vesa
Written by: Elena Vesa
arbori relocați mini-pădure reconversie urbană Stațiunea de Cercetare Horticolă a Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară
Emisiune matinală prezentată Șerban Groza, Ioana Cifor, Cafeneaua deMentă și Neagoș Arian Orlando (Petrică Șomeșanu)
closeCopyright radio SOMES 2024