Listeners:
Top listeners:
radio SOMEȘ radio SOMEȘ - tradiție și folclor
Calator prin Ardeal - Orasul Cavnic Jud. Maramures
Calator prin Ardeal - Satulung jud. Maramures
Calator prin Ardeal - Huedin jud. Cluj
Calator prin Ardeal - Sighetu Marmatiei
Calator prin Ardeal - Negresti Oas jud. Satu Mare
Calator prin Ardeal - Comuna Ciucea jud. Cluj
Calator prin Ardeal - Comuna Negreni jud. Cluj
Calator prin Ardeal - Comuna Camar jud. Salaj
Calator prin Ardeal - Comuna Sanmartin Bihor
Calator prin Ardeal - Jibou Jud. Salaj
Calator prin Ardeal - Comuna Cernesti Maramures
Călător prin Ardeal - Ardusat-județul Maramureș
Călător prin Ardeal - Certeze-județul Satu-Mare
Călător prin Ardeal-comuna Mireșu Mare-județul Maramureș
Călător prin Ardeal-comuna Letca- județul Sălaj
Călător prin Ardeal - comuna Dumbrăvița - Maramureș
Călător prin Ardeal-comuna Rona de Jos-Maramureș
Călător prin Ardeal-comuna Bistra - Maramureș
Călător prin Ardeal -comuna Săcălășeni Radio Someș
Calator prin Ardeal - Baia Mare
Călător prin Ardeal -județul Cluj Radio Someș
Călător prin Ardeal -comuna Năpradea Radio Someș
Călător prin Ardeal -comuna Valea Chioarului Radio Someș
Călător prin Ardeal -comuna Remetea Chioarului Radio Someș
Călător prin Ardeal -comuna Recea Radio Someș
Călător prin Ardeal -comuna Repedea Radio Someș
Călător prin Ardeal -orașul Șomcuta Mare Radio Someș
Călător prin Ardeal -comuna Budești Radio Someș
Călător prin Ardeal -comuna Rozavlea Radio Someș
Călător prin Ardeal -comuna Poienile de sub Munte Radio Someș
today17/10/2024
Fundația Comunitară Cluj a lansat apelul de proiecte „În Zona Ta”. Acesta aduce în Cluj-Napoca oportunitățile Platformei de Mediu. În urma acestui apel, în noiembrie vor fi selectate pentru finanțare și incubare cel puțin șase proiecte de mediu ale organizațiilor non-guvernamentale, asociațiilor de proprietari sau grupurilor de inițiativă clujene, valoarea totală a granturilor fiind de 90.000 EUR.
“Apelul de proiecte este deschis, iar aplicațiile sunt așteptate până la unul dintre cele două termene intermediare, 21 octombrie, respectiv 28 octombrie, sau până la termenul final de depunere, 4 noiembrie 2024. Mai multe informații referitoare la condițiile și modul de aplicare, precum și ghidul complet al apelului sunt disponibile pe pagina proiectului.”, transmit inițiatorii.
Prioritățile de mediu vizate de programul-cadru sunt natura urbană, calitatea aerului, managementul deșeurilor și economia circulară, mobilitatea urbană, schimbările climatice și infrastructură gri.
“Pentru a ne ancora în realitatea locală și pentru a adapta aceste priorități la nivelul municipiului Cluj-Napoca, am derulat în perioada 28 iunie – 3 octombrie un amplu proces de inventariere și înțelegere a contextului local. Analiza s-a concentrat pe calitatea traiului urban în relație cu calitatea mediului natural în Cluj-Napoca, utilizând metoda designului apreciativ, pornind de la punctele forte ale zonelor selectate.
Procesul a fost proiectat și derulat de Asociația Clujul Sustenabil și a urmărit mai multe paliere de intervenție: consultarea cetățenilor prin intermediul unui chestionar de opinie online, trei ateliere de cartare participativă în cartiere, precum și interviuri specializate cu 25 de experți clujeni, specializați în diverse domenii (arhitectură și urbanism, biologie, ecologie, sociologie, filozofie, sănătate publică, activism civic, mobilitate, legislație, salubritate, peisagistică, alimentație, meteorologie și climă).
Concluziile procesului de mapare indică 4 catalizatori principali în transformarea socială de care avem nevoie: atenția la modul în care ne influențează designul urban traiul în oraș, întoarcerea cu spatele la trafic și cu fața la natură, convivialitatea ca atitudine de bază a schimbării în bine, racordarea la specificul local prin micro-acțiuni, micro-intervenții și micro-comunități, pentru proiecte bine integrate în context.”, au transmis reprezentanții Fundației Comunitare Cluj.
Aplicațiile vor fi evaluate de un juriu de specialiști format din:
Tomina Vodarici – Community Investment Specialist la ING Bank România
Gabriel Bădescu – Profesor universitar de științe politice și director al Centrului de Studiu al Democrației, UBBi, membru al Consiliului Director al Fundației Comunitare Cluj
Alexandru Laibăr – Director Executiv al Asociației Coaliția pentru Economia Circulară – CERC
Sorin Cebotari – Consultant de comunicare strategică la European Climate Foundation
Proiectele selectate pentru finanțare vor fi implementate în perioada decembrie 2024 – mai 2025. În acest interval, complementar granturilor, acestea vor beneficia de incubare și mentorat din partea unor experți, pentru a crește numărul oamenilor care știu să planifice și să deruleze proiecte fezabile.
Fundația Comunitară Cluj contribuie, de peste 16 ani, la bunăstarea oamenilor care trăiesc în municipiul Cluj-Napoca și în tot județul Cluj. Face acest lucru mobilizând resurse din comunitate pentru proiecte dedicate comunității, în trei mari direcții: educație, mediu și filantropie.
Asociația Clujul Sustenabil este un efort colaborativ inițiat de cetățeni implicați civic, cu experiențe profesionale variate. Susține, sprijină și catalizează inițiative economice, sociale și de mediu de la nivelul Clujului, în scopul dezvoltării urbane sustenabile.
Written by: Elena Vesa
"În zona ta" Fundația Comunitară Cluj granturi proiecte de mediu
Emisiune matinală prezentată Șerban Groza, Ioana Cifor, Cafeneaua deMentă și Neagoș Arian Orlando (Petrică Șomeșanu)
closeCopyright radio SOMES 2024