play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  radio SOMEȘ radio SOMEȘ - tradiție și folclor

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal -comuna Oncești Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal -comuna Ieud Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal -comuna Bârsana Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal -comuna Moisei Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal -orașul Ulmeni Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal -orașul Șimleul Silvaniei Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal -comuna Cătina Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal -orașul Baia Sprie Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal -orașul Seini Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal -comuna Mihai Viteazu Radio Someș

General

ORGANIZAȚIILE DE MEDIU SE OPUN CONSTRUIRII UNUI PARC INDUSTRAL PE MALURILE SOMEȘULUI

today08/18/2023

Background
share close

Activiștii civici clujeni cer autorităților locale din Gilău, Florești și celor de Consiliul Județean Cluj să blocheze autorizarea Parcului Industrial prevăzut a se ridica în Gilău și să pună în dezbatere publică acest proiect pentru a nu afecta biodiversitatea din zonă. 

“Organizațiile semnatare propun Primăriei Gilău, Consiliului Județean și Primăriei Cluj-Napoca ca posibila realizare a unui parc industrial pe malul râului și canalului Someș să fie cât mai departe de apă, iar de-a lungul Someșului să avem spații verzi și copaci plantați, infrastructură de mobilitate nemotorizată și loisir.

Propunem Consiliului Local Gilău să nu autorizeze realizarea parcului industrial până la adoptarea Planului Urbanistic General și nici alte investiții similare la Someș până la proiectarea culoarului de mobilitate nemotorizată între Gilău și Apahida.

Pornind de la acest exemplu specific, propunem Consiliului Județean să organizeze o dezbatere legată de frontul la Someș în localitățile Gilău, Florești și Apahida pentru că halele propuse în PUG Apahida sau în acest PUZ din Gilău, ori dezvoltarea imobiliară în Florești riscă să amenințe biodiversitatea, peisajul și conexiunile pietonale și velo în teritoriu pe tronsoane considerabile la Someș.

Dezbaterea are ca rol de a stabili lățimea culoarului verde albastru la Someș, ce construim la apă, cum putem integra Soluții Bazate pe Natură (SBN) în investițiile publice și private preconizate. Axa Someșului poate deveni cel mai circulat culoar de mobilitate alternativ la traficul auto din țară, plus un coridor de biodiversitate prin măsuri de conservare, dar și de renaturare.

O dezbatere este necesară chiar și pentru a stabili dacă un astfel de culoar de mobilitate și de loisir este congruent cu hale industriale atât de aproape de Someș.

Propunem Primăriei Cluj-Napoca să demareze o serie de consultări legate de culoarul de mobilitate, aflat în proiectare, începând din septembrie, pentru ca investițiile la râu și afluenți în zona metropolitană să se coreleze cu exigențele ecologice, peisagistice și urbanistice ale culoarului verde-albastru la Someș. Societatea civilă poate contribui benevol cu expertiza asociativă și universitară existentă, alături de cele peste 1500 de răspunsuri ale clujenilor în trei chestionare pe care organizațiile semnatare le-au realizat de-a lungul timpului cu privire la Someș.

„Someșul Culoar Verde – Albastru” este o campanie organizată de Someș Delivery (Asociația MiniMASS), Societate Organizată Sustenabil (SOS Someșul Nostru), Clubul de Cicloturism „Napoca”, Clujul Sustenabil și alte organizații interesate de crearea acestui culoar.” 

Elena Vesa

Written by: Somes Radio


0%