play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  radio SOMEȘ radio SOMEȘ - tradiție și folclor

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal -comuna Mihai Viteazu Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal -comuna Cămărașu Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal -comuna Palatca Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal -comuna Recea Cristur Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal - județul Maramureș Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal - orașul Dragomirești Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal -comuna Aluniș Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal -comuna Așchileul Mare Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal -comuna Gilău Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal - municipiul Câmpia Turzii Radio Someș

General

PELERINII AȘTEPTAȚI DUMINICĂ LA MĂNĂSTIREA IZBUC DIN JUDEȚUL BIHOR – Mii de oameni vin aici în fiecare an la izvorul despre care se crede că are apă cu puteri miraculoase

today08/05/2023

Background
share close

La fel ca în fiecare an, în duminica în care credincioșii Bisericii Ortodoxe Române sărbătoresc praznicul Schimbării la Față a Domnului, și anul acesta Mănăstirea Izbuc își așteaptă pelerinii la rugăciune și cântare. Cu acest prilej, la mănăstire va fi săvârșită și Taina Sfântului Maslu, cu rugăciuni de dezlegare și de binecuvântare.  

Slujbele încep în această seară de la ora 19, cu Slujba de priveghere, procesiune la Izvorul Maicii Domnului, cu cântare și rugăciune, Paraclisul Maicii Domnului, Taina Sfântului Maslu și dezlegări, urmând apoi Sfânta Liturghie de la miezul nopții.

Duminică dimineață, la ora 7, se va săvârși Sfințirea apei la izvor. La ora 8 va începe Sfânta Liturghie Arhierească săvârșită de Preasfințitul Părinte Sofronie, episcopul Oradiei, împreună cu un numeros sobor de ieromonahi, preoți și diaconi. După Sfânta Liturghie se va oficia Taina Sfântului Maslu, fiind prima duminică din lună.

„La străvechea lavră ortodoxă bihoreană, această sărbătoare este un prilej de aleasă bucurie și sfântă prăznuire fiindcă se sărbătorește hramul vechii biserici a mănăstirii, biserica din lemn, când mii de pelerini din toate colțurile țării și chiar de dincolo de hotare se adună în comuniune de rugăciune și cântare sfântă, spre a sărbători acest mare praznic”, se arată într-o chemare a Mănăstirii adresată credincioșilor din Episcopia Oradiei.

Numele de Izbuc vine de la un izvor care se află lângă mănăstire şi care izbucneşte la anumite intervale – izbuc intermitent. Actuala mănăstire a fost construită între anii 1928-1930, si este o mănăstire de călugări. Biserica de lemn din incinta ansamblului mănăstiresc a fost construită în anul 1733 de către Popa Iosif, cu strădania bunilor credincioși din Dealul Beiușului. După anul 1784, când s-a înălțat o nouă biserică de zid, bisericuța de lemn a cunoscut drumul pribegiei, ajungând în anul 1954 din curtea Judecătoriei orașului Beiuș, la Sfânta Mănăstire a Izbucului de la Călugări. Aici, biserica a fost sfințită de episcopul de atunci, Preasfințitul Valerian Zaharia, la data de 14 septembrie 1954.

În anii din urmă, biserica a fost restaurată integral și împodobită cu pictură, prin jertfelnicia obștii, în timpul stăreției Părintelui Arhimandrit Mihail Tărău, fiind resfințită pe 4 august 2013 de către Preasfințitul Sofronie, episcopul Oradiei. 

Legenda spune că un copil orb ce se afla într-o zi prin preajma izvorului a auzit susur de apă, iar după ce s-a spălat pe faţă a început să vadă. Datorită acestui izvor, călugării s-au strâns şi au vieţuit în acest loc. Documentele mărturisesc că încă din secolul 11-12 au existat călugări aici. Totodată, icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, o copie a icoanei de la muntele Athos, atrage mii de pelerini. Icoana făcătoare şi-a găsit locul la Izbuc de când mănăstirea s-a reactivat în anul 1928.

Oamenii din zonă spun că aici veneau bolnavi din toate judeţele din jurul Bihorului. Izvorul era cunoscut ca fiind făcător de minuni. Bătrânii își aduc amiinte că au văzut oameni schilozi aduşi cu targa sau căruţa, copii purtaţi de părinţi în spate ori alţii abia umblând sprijiniţi în baston. Oamenii veneau 15 km pe jos, de la gara din Vaşcău. Ei mai spun că izvorul a secat o singură dată și s-a oprit de tot. “Era pe vremea ungurilor, cand eram sub ocupaţie austro-ungară. Atunci n-a mai curs şapte ani. S-au aciuat pe lângă el nişte călugări catolici şi-au pus taxa la intrare”, spune un localnic , din satul Călugări.

Elena Vesa

Written by: Somes Radio


0%