play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  radio SOMEȘ radio SOMEȘ - tradiție și folclor

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal - Municipiul Alba Iulia Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal - județul Alba Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal - Comuna Zagra Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal - orașul Tășnad, Satu Mare Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal - comuna Sandulesti Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal - comuna Fizesu Gherlii Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal - comuna Petrestii de Jos Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal - comuna Tritenii de Jos Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal - comuna Băișoara Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal - comuna Țaga Radio Someș

General

PERSOANELE CU DEFICIENȚE DE VEDERE POT ÎNVĂȚA ALFABETUL TACTIL AL CULORILOR – O PLATFORMĂ EDUCAȚIONALĂ A FOST LANSATĂ LA CLUJ-NAPOCA

todayoctombrie 23, 2023

Background
share close

Prima platformă educațională destinată persoanelor cu deficiențe de vedere a fost lansată, în premieră la Cluj-Napoca. Numită „Bine în culori”, aceasta a fost prezentată în cadrul Bilenalei de Arhitectură Transilvania 2023.

În cadrul evenimentului persoane cu  deficiențe de vedere au testat platforma educațională. Ei spun că aceasta este un real ajutor în special pentru cei care nu cunosc Alfabetul Braille. Inventatorul Alfabetului Culorilor, Tudor Paul Scripor, spune că platforma va fi lansată și la nivel internațional, mai ales că există deja solicitări în acest sens.

„Platforma este un site complex, care folosește inteligența artificială. Mela este un asistent virtual care răspunde la toate întrebările referitoare la culori. Practic, îi pun întrebarea și primesc răspunsul audio sau text și audio, fiind complet accesibilă tuturor. Se discută de a aduce această tehnologie și în școli pentru nevăzători. Ar fi unul dintre obiectivele mărețe, adică utilizatorii să se familiarizeze de mici cu tehnologia. Ar fi mult mai facilă crearea unei platforme educaționale de învățare a acestui alfabet de toată lumea, indiferent că este în România sau în străinătate. Următorul pas în dezvoltarea platformei este chiar traducerea acesteia, în toate limbile. Deja avem solicitări din Spania, Statele Unite și Polonia”, a declarat Tudor Paul Scripor, inventatorul alfabetului tactil al culorilor.

ALFABETUL SCRIPOR

Alfabetul tactil al culorilor – cunoscut sub numele de alfabetul Scripor, a fost numit după creatorul acestuia, Tudor Scripor. Cuvântul – „culoare” – indiferent de limbă, dialect, cultură, zonă geografică – a fost redus la un simbol, unic, simplu și universal. Culoarea este reprezentată printr-o combinație de puncte, acestea fiind poziționate într-o celulă asemănătoare alfabetului Braille. Folosind principiul Designului Universal, algoritmul alfabetului Scripor se bazează pe teoria culorilor, recunoscută la nivel internațional.

Sunt codate cele trei culori primare: ROȘU, GALBEN, ALBASTRU; culorile secundare: PORTOCALIU, VERDE, MOV; culorile terțiare MARO și culorile acromatice: GRI, ALB și NEGRU. Acest sistem de codare permite nevăzătorilor să citească, să scrie, să identifice, să recunoască și să diferențieze în mod eficient culorile. Pentru această invenție, în 2019, în cadrul Salonului Internațional de Invenții și Inovații de la Geneva, invenția sa a fost distinsă cu Medalia de Aur și Marele Premiu.

Elena Vesa

 

Written by: Somes Radio


0%