Curentul de meteori Lyride este vizibil de câteva zile, dar faza sa maximă de manifestare este în noaptea de 21/22 aprilie în acest an. Specialiștii spun că, dacă cerul este senin, vor putea fi observaţi între 15 şi 20 meteori pe oră. Vizibilitatea poate fi îngreunată, totuși din cauza fazei de Lună Plină.
Este recomandat să privim cerul într-o zonă larg deschisă în care să nu fie lumină artificială, de preferat în afara localităţilor. Aproximativ un sfert din meteorii din acest curent lasă în urmă trenuri persistente, adică, o dâră de gaze ionizate care strălucesc pentru câteva secunde după ce meteorul a trecut. În lumina strălucitoare a lunii, acestea vor fi mai estompate.
Ca în cazul majorităţii ploilor de meteori, ora de vârf va fi înainte de zori, dar Lyridele vor deveni vizibile începând de la aproximativ 22:30 (21 aprilie), ora locală, potrivit NASA.
Acest curent de meteori este unul dintre cele mai vechi observate, primele consemnări fiind făcute de chinezi în urmă cu 2.600 de ani (în anul 687 î.e.n.).
Ploile de meteori apar atunci când Pământul traversează calea unei comete, ciocnindu-se cu o dâră de firimituri de cometă. De aceea se întâmplă în aproximativ aceeaşi perioadă în fiecare an şi par să provină din anumite puncte de pe cer. Pe măsură ce ard în atmosfera Pământului, meteorii lasă dungi strălucitoare pe cer, denumite „stele căzătoare”.
Elena Vesa