play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  radio SOMEȘ radio SOMEȘ - tradiție și folclor

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal -comuna Aluniș Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal -comuna Așchileul Mare Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal -comuna Gilău Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal - municipiul Câmpia Turzii Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal - comuna Valea Ierii Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal - comuna Monor Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal - Municipiul Alba Iulia Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal - județul Alba Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal - Comuna Zagra Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal - orașul Tășnad, Satu Mare Radio Someș

General

Ploile abundente și topirea zăpezilor au produs inundații în mai multe județe din Nord-Vestul țării

today12/14/2023

Background
share close

Inundații în Maramureș

Patru gospodării și un obiectiv economic au fost inundate de apele revărsate revărsate azi în județul Maramureș. Au fost afectate patru poduri și cinci podețe, dar și apărări de mal. De asemenea, au fost degradate 13,7 km de străzi, 3,8 km de drum comunal și 8,4 km de drum agricol. Au fost inundate 49,5 hectare de teren arabil, 5 hectare de pășuni și fânațe, dar și 2000 mp de sere și solarii.

În 24 de ore s-au înregistrat precipitații de 58 l/mp la stația pluviometrică Cavnic și 48,5 l/mp la stația pluviometrică Băiuț. Și la stațiile Mara, Copalnic, Bistra, Valea Vișeului și Leordina au fost precipitații de peste 30 l/mp.

Au fost depășite cotele de apărare pe râurile Cavnic, Lăpuș, Iza și Mara.

Situația în județul Satu Mare

Și în județul Satu Mare au fost probleme. Scurgerile de pe versanți au contribuit la formarea de torenți și creșterea debitelor unor pâraie, văi și râuri care nu au putut fi preluate de secțiunile de scurgere a podețelor, podurilor și au ieșit din matcă.

Drumul judeţean 195 A, care face legătura între localităţile Ghirişa şi Giungi din judeţul Satu Mare, a fost inundat, joi seara. ca urmare a revărsării râului Valea Maria. S-a luat măsura restricţionării traficului între localităţile Ghirişa şi Giungi. De asemenea, DJ 195 A a fost parţial inundat între localităţile Căuaş şi Ady Endre.

ISU Satu Mare a intervenit preventiv pe digurile şi la supraînălţările de pe râul Crasna, în localitatea Craidorolţ. Râul Crasna este sub cod roşu de inundaţii până vineri, la miezul nopţii.

Ce arată prognoza hidrologică pentru următoarele ore

Hidrologii avertizează că până vineri, 15 decembrie, ora 12:00 este în vigoare un Cod portocaliu de viituri, pe anumite sectoare de râuri din bazinele hidrografice: Tur (judeţul Satu Mare), Lăpuş (judeţul Maramureş), Crasna (judeţele Sălaj şi Satu Mare), Ier (judeţul Satu Mare), Barcău (judeţele Sălaj şi Bihor) şi Holod (judeţul Bihor).

De asemenea, până vineri, la miezul nopţii, este instituit un Cod galben pentru următoarele cursuri de apă: Tur (judeţul Satu Mare), Lăpuş (judeţul Maramureş), Crasna (judeţele Sălaj şi Satu Mare), Ier (judeţele Satu Mare şi Bihor), Barcău (judeţele Sălaj şi Bihor), Crişul Negru (judeţele Bihor şi Arad) şi Crişul Alb (judeţele Hunedoara şi Arad).

Al doilea Cod galben de inundaţii este valabil şi în intervalul 14 decembrie, ora 12:00 – 15 decembrie, ora 6:00, pe râuri din bazinele hidrografice: Iza (judeţul Maramureş), Someşul Mare (judeţul Bistriţa-Năsăud), Arieş (judeţul Alba) şi Timiş (judeţele Caraş-Severin şi Timiş).

INHGA recomandă locuitorilor din zonele vizate să nu traverseze râurile prin apă şi să nu se apropie de malurile acestora. În plus, atenţionează că este necesară curăţarea şanţurilor şi rigolelor de scurgere pentru facilitarea evacuării normale a apelor pluviale.

Elena Vesa

Written by: Somes Radio


0%