play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  radio SOMEȘ radio SOMEȘ - tradiție și folclor

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal - orașul Dragomirești Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal -comuna Aluniș Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal -comuna Așchileul Mare Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal -comuna Gilău Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal - municipiul Câmpia Turzii Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal - comuna Valea Ierii Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal - comuna Monor Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal - Municipiul Alba Iulia Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal - județul Alba Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal - Comuna Zagra Radio Someș

General

Preşedinta Ungariei, Katalin Novak, a demisionat azi după un scandal privind graţierea unui bărbat implicat într-un caz de abuz sexual într-o casă de copii

today02/10/2024

Background
share close

Katalin Novak a anunțat, într-un mesaj difuzat de televiziunea de stat din Ungaria, că se va retrage de la președinție.

“Am făcut o greşeală… Astăzi este ultima zi în care mă adresez în calitate de preşedinte. Îmi cer scuze de la cei pe care i-am rănit şi tuturor victimelor care au avut impresia că nu le-am susţinut. Sunt, am fost şi voi rămâne în favoarea protecţiei copiilor şi a familiilor(…) Am luat decizia de a acorda grațierea(…), considerând că deținutul nu a abuzat de vulnerabilitatea copiilor pe care i-a supravegheat. Am făcut o greșeală, deoarece grațierea și lipsa de motivare au fost potrivite pentru a declanșa îndoieli cu privire la toleranța zero care se aplică în cazul pedofiliei”, a spus Katalin Novak.

Novak este fost ministru al Familiei şi o colaboratoare apropiată a premierului conservator Viktor Orban. În martie 2022 ea a devenit președinte, fiind prima femeie care a ocupat această funcţie în principal protocolară.

La câteva minute după discursul preşedintei Novak, o altă aliată a lui Viktor Orban, Judit Varga, şi-a anunţat, de asemenea, “retragerea din viaţa publică” pentru că şi-a dat aprobarea ca ministru al Justiţiei – un post la care a renunţat în această vară pentru a conduce campania alegerilor europene.
“Renunţ la mandatul meu de deputat şi de şef de listă în Parlamentul European”, a declarat ea pe Facebook.

Partidele ungare de opoziţie au cerut demisia preşedintei Novak

Cel puţin o mie de persoane au protestat vineri la Budapesta cerând demisia preşedintei Katalin Novak, în urma graţierii de către aceasta a unui bărbat condamnat într-un dosar de pedofilie.

Înaintea unei vizite oficiale efectuate de Papa Francisc în Ungaria în aprilie 2023, preşedinta Katalin Novak a graţiat circa 20 de persoane, printre care şi un fost director adjunct al unui cămin pentru copii, condamnat în 2022 pentru că a tăinuit fapte ale şefului său, directorul căminului.

Acesta din urmă a fost condamnat la 8 ani de închisoare pentru abuzuri sexuale comise asupra unor băieţi în perioada 2004-2016, iar adjunctul său, graţiat ulterior de Katalin Novak, a primit o pedeapsă de peste 3 ani de închisoare.

După ce această graţiere a fost dezvăluită săptămâna trecută de un website de investigaţii jurnalistice, partidele ungare de opoziţie au cerut demisia preşedintei Novak. Ea a declarat marţi că motivaţia deciziei sale privind respectiva graţiere nu este publică şi că orice graţiere este controversată prin natura sa.

Elena Vesa

Written by: Somes Radio


0%