Începutul anului 2024 aduce cu sine o serie de obiective stabilite de administrația locală condusă de primarul Gabriel Costea. Într-o postare pe pagina d socializare, edilul prezintă lista obiectivelor aferente acestui an.
În prezent se desfășoară licitația pentru două proiecte majore de modernizare a școlilor din Feleacu. Potrivit lui Gabriel Costea, în cursul acestui an urmează să înceapă ample lucrări la școlile din Feleacu și Gheorghieni.
Un prim proiect este cel privind “Creșterea eficienței energetice și gestionarea inteligentă a energiei” la Școala „Ștefan Micle”din Feleacu. Acest proiect se află în stadiul de analiză a ofertelor de execuție. Fondurile necesare au venit de la Ministerul Mediului.
„În cadrul acestui proiect s-au parcurs toate etapele birocratice, am obținut inclusiv autorizația de construcție. După finalizarea licitației, împreună cu conducerea școlii, vom hotărî perioada in care dăm startul lucrărilor.”, precizează primarul Gabriel Costea.
Lucrările care se vor efectua la școala din Feleacu sunt următoarele:
- Fatada imobilului se reabiliteaza prin montarea unui sistem termo cu 15 cm de polistiren de fațada cu densitate de 18 kg/mc.
- Izolarea termică a planșeului inferior cu polistiren extrudat de 10 cm.
- Izolarea planșeului superior cu polistiren expandat de 25 cm.
- Montarea tâmplăriilor cu geam triplu cu rezistența termică superioară.
- Montarea de baterii cu senzor sau cu arc pentru economisirea apei calde menajere.
- Montarea unei centrale termice noi cu randament superior, cu reglaj al temperaturii, cu termostate de camera și înlocuirea sistemului de distributie agent termic, precum și a radiatoarelor.
- Inlocuirea corpurilor de iluminat fluorescent cu corpuri de iluminat cu led și reabilitarea instalației de iluminat.
- Montarea de panouri solare pentru producerea de apa calda menajera (consideram ca se poate acoperi consumul de apa menajera printr-un sistem de 8 panouri solare cu 15 tuburi care pot produce ap.70 mc apa/an)
- Montarea de panouri solare fotovoltaice on grid pentru producerea de energie electrica pentru iluminat. Prin montarea unui sistem de 13 panouri fotovoltaice on grid consideram ca se poate asigura un aport de energie regenerabilă de aproximativ 9 kWh/mpan ceea ce reprezintă aproximativ 30% din consumul total de energie.
“Modernizarea și extinderea școlii din Gheorghieni” se afla acum în etapa licitației pentru proiectare și execuție lucrare.
Această lucrare se execută cu fondurile obținute prin Compania Națională de Investiții. Termenul de depunere a ofertelor este 01.03.2024.
„În cadrul acestui proiect mai avem de parcurs și etapa de proiectare. Apoi putem da startul lucrărilor în urma cărora suprafața desfășurată a școlii va ajunge la 1079,38 mp. În spațiile nou create vom avea săli noi de clasă, actuala școală devenind deja neîncăpătoare. Vom avea bibliotecă, laborator de informatică, sală de sport, totodată o să fie dotate cu echipamente și sălile existente.”, a mai adăugat primarul Gabriel Costea.
Alte proiecte care au ca beneficiari elevii sunt cele legate de dotarea școlilor cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale.
„În următoarea perioadă demarăm etapele birocratice pentru execuția unui teren sintetic multifuncțional la Școala „Stefan Micle”din Feleacu. Pentru acest proiect o să depunem cerere de finanțare pe fonduri europene prin AFIR. Ne-am dorit mult să obținem aceste fonduri și mă bucur că am reușit, deoarece implementarea lor aduce un mare plus condițiilor de desfășurare a cursurilor în școlile comunei noastre.”, a mai transmis primarul comunei Feleacu, Gabriel Costea.