play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  radio SOMEȘ radio SOMEȘ - tradiție și folclor

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal -comuna Mihai Viteazu Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal -comuna Cămărașu Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal -comuna Palatca Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal -comuna Recea Cristur Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal - județul Maramureș Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal - orașul Dragomirești Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal -comuna Aluniș Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal -comuna Așchileul Mare Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal -comuna Gilău Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal - municipiul Câmpia Turzii Radio Someș

General

PRIMUL MUZEU AL CINEMATOGRAFIEI DIN ROMÂNIA A FOST DESCHIS LA CLUJ-NAPOCA

today06/20/2023

Background
share close

Clujul are începând din această lună un Muzeu al Cinematografiei. Acesta a fost înfiinţat de Fundaţia Xantus în parteneriat cu Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF) și este găzduit permanent în galeria de la subsolul Casei TIFF, sediul festivalului aflat în centrul oraşului.
Ideea unui Muzeu al Cinematografiei îi aparține lui Áron Xantus, regizor, operator şi producător de film, iar aceasta s-a materializat cu ajutorul tatălui său, regizorul şi operatorul de film, profesorul universitar Gábor Xantus. Muzeul este unul unic în România și cuprinde obiecte legate de producţia de film mut din Clujul de la începutul secolului trecut până în era digitală. Vizitatorii pog găsi informații despre cineaştii clujeni şi transilvăneni.
Gábor Xantus spune că această conştientizare a trecutului cinematografic ar trebui să facă parte din educaţia generală, iar pentru profesioniştii din domeniul cinematografiei formaţi la Cluj-Napoca în cadrul a trei universităţi ar trebui să fie materie obligatorie.
Pe lângă echipamente, muzeul expune documente și fotografii adunate de membrii Fundației Xantus de-a lungul timpului. Cel mai vechi exponat este un proiector de film din 1906. În Muzeu se poate vedea cronologia procesului de realizare a filmului şi tehnicile folosite în diferite perioade.


Înființarea Muzeului Cinematografiei la Cluj-Napoca este și un omagiu adus memoriei cineastului legendar Jenő Janovics, fondator de cinematograf, regizor, producător, actor şi proprietarul unei case de producţie cinematografică, născut în urmă cu 150 de ani. În epoca eroică a filmului mut, Janovics a făcut din Cluj-Napoca un centru al producţiei de filme. În studiourile de la Cluj au fost realizate peste 70 de filme având regizori precum Mihály Kertész, care a câştigat premiul Oscar deja la Hollywood pentru regia filmului Casablanca sub numele de Michael Curtiz.

Elena Vesa

Written by: Somes Radio


0%