play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  radio SOMEȘ radio SOMEȘ - tradiție și folclor

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal - comuna Valea Ierii Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal - comuna Monor Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal - Municipiul Alba Iulia Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal - județul Alba Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal - Comuna Zagra Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal - orașul Tășnad, Satu Mare Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal - comuna Sandulesti Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal - comuna Fizesu Gherlii Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal - comuna Petrestii de Jos Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal - comuna Tritenii de Jos Radio Someș

General

PROTEST LA DIRECȚIA JUDEȚEANĂ DE STATISTICĂ CLUJ – ANGAJAȚII SE PLÂNG CĂ AU SALARII DE MIZERIE ȘI SUNT DISCRIMINAȚI FAȚĂ DE ALȚI BUGETARI

today11/24/2023

Background
share close

Angajații Direcției Județene de Statistică Cluj vor opri lucrul azi între orele 12,00 și 13,00. Nemulțumirile salariaților vizează neaplicarea  Memorandumului asumat de Guvernul României în data de 13.07.2022 cu tema “Soluţionarea problemelor de salarizare existente la nivelul Direcţiilor Regionale şi Judeţene de Statistică˶. Oamenii spun că salariilor lor sunt foarte față de cele din alte instituții publice. În decurs de 5 ani, un salariat cu vechime maximă din DJS Cluj a avut o majorare salarială de 14 lei brut (7 lei net), timp în care rata inflaţiei a depăşit 40%. Angajații susțin că salariile lor nu au fost majorate cu 15% pentru complexitatea muncii, spre deosebire de angajații altor instituții aflate în subordinea, coordonarea sau sub autoritatea Ministerului Finanțelor Publice, Ministerului Muncii și Justiției Sociale, Ministerul Mediului, Ministerului Sănătății, Ministerului Educației Naționale, etc.

NU LE ESTE RECUNOSCUTĂ MUNCA

Oamenii mai reclamă neacordarea importanței cuvenite activității direcțiilor teritoriale de statistică. Ei atrag atenția că informațiile statistice sunt importante atât pentru cunoașterea evoluțiilor economice și sociale, pentru fundamentarea deciziilor și programelor de acțiune la nivel european, național și/sau territorial. Acestea trebuie luate în calcul și pentru studii și cercetări științifice sau pentru corecta informare a tuturor categoriilor de utilizatori. Tot ei sunt cei care realizează cercetările statistice de interes naţional de tipul recensămintelor populaţiei şi locuinţelor și recensămintelor din agricultură. De asemenea direcțiile județene de statistică sunt implicate direct în organizarea și desfășurarea proceselor electorale. Toate aceste nemulțumiri determină salariații să părăsească DJS Cluj, dar deși unii dintre ei au reușit să-și găsească un alt loc de muncă nu au primit acordul conducătorului DJS Cluj pentru finalizarea transferurilor la alte instituții publice, aflându-se în imposibilitatea de a-și îmbunătăți condițiile de trai.

“Din cauza salariilor mici posturile vacante nu se ocupă deoarece nu este nimeni interesat de a ocupa o funcție publică plătită atât de puțin și cu o activitate diversă, complexă, importantă și de amploare. Protestele vor continua zilnic, până când revendicările nostre vor fi soluţionate. Nu vom mai colecta și furniza date statistice din judeţul Cluj și vom refuza participarea la centralizarea rezultatelor alegerilor din anul 2024!” transmit protestatarii.

Elena Vesa

Written by: Somes Radio


0%