Listeners:
Top listeners:
radio SOMEȘ radio SOMEȘ - tradiție și folclor
Calator prin Ardeal Com Grosii Tiblesului jud Maramures
Calator prin Ardeal Com. Sanpaul jud. Cluj
Calator prin Ardeal Comuna Rodna
Calator prin Ardeal Comuna Luna jud Cluj
Calator prin Ardeal Orasul Viseu de Sus jud. Maramures
Calator prin Ardeal Targu Lapus judetul Maramures
Calator prin Ardeal Comuna Suatu judetul Cluj
Calator prin Ardeal Comuna Sisesti jud. Maramures
Calator prin Ardeal Comuna Moftin jud. Satu Mare
Calator prin Ardeal - Comuna Mediesu Aurit jud Satu Mare
Calator prin Ardeal - COLUMNA 27 - Regulamentul Organic Revolutia de la 1848 si Avram Iancu
Calator prin Ardeal - COLUMNA 26 - Principatele dupa Tudor Vladimirescu si modernizarea lor
Calator prin Ardeal - COLUMNA 25 - Tudor Vladimirescu
Calator prin Ardeal - COLUMNA 24 - Epoca Fanariota 2 Bucovina
Calator prin Ardeal - COLUMNA 23 - Epoca Fanariota 1
Calator prin Ardeal - Comuna Aghiresu judetul Cluj
Calator prin Ardeal - Comuna Doba judetul Satu Mare
Calator prin Ardeal - COLUMNA 22 - Moldova 4 - Dimitrie Cantemir
Calator prin Ardeal - COLUMNA 21 - Tara Romaneasca 4 - Ultimii Domni pamanteni si Constantin Brancoveanu
Calator prin Ardeal - COLUMNA 20 - Influentele culturale in Tarile Romane
Calator prin Ardeal - COLUMNA 19 - Tarile Romane in sec. 17-18
Calator prin Ardeal - COLUMNA 18 - Transilvania 3 - dupa Mihai Viteazul si Scoala Ardeleana
Calator prin Ardeal - COLUMNA 17 - Tarile Romane si Mihai Viteazul
Calator prin Ardeal COLUMNA 16 - Transilvania 2 Situatia in sec 16 pana la Mihai Viteazul
Calator prin Ardeal - COLUMNA 15 - Tara Romaneasca 3 - Neagoe Basarab si Petru Cercel
Calator prin Ardeal - COLUMNA 14 - Matei Corvin si Vlad Tepes
Calator prin Ardeal - COLUMNA 13 - Moldova 3, Moldova dupa Stefan cel Mare si Petru Rares
Calator prin Ardeal - COLUMNA 12 - Moldova 2, Alexandru Cel Bun si Stefan Cel Mare
Calator prin Ardeal - COLUMNA 11 - Tara Romaneasca 2 si Mircea Cel Batran
Calator prin Ardeal - COLUMNA 10 - Clasele inferioare, armata si orasele
Rîul Someș își are izvoarele în munții auriferi ai Rodnei și duce cu apele lui de-a lungul Transilvaniei legende și povești fără asemănare. Numit de daci Rîul de Aur pentru că în el se aflau pepite din prețiosul metal, de romani Samus, rîul alunecă de milenii în ritmul pragurilor de stîncă printre dealurile subcarpatice și mai apoi prin podiș și cîmpie pînă la Tisa, și dă viață satelor de pe malurile lui.
Radio Someș a luat acest nume ca simbol al unui concept cultural care conține și vechimea albiei Rîului de Aur și prospețimea apelor care curg în zilelor noastre astfel încît îmbinarea dintre tradiții și actualitate să ofere ascultătorilor mulțumire și delectare. Undele apelor curgătoare s-au schimbat în unde radio și pe frecvențele de Bistrița Năsăud și Cluj sau prin emisiile on-line se răspîndesc în întreaga lume cîntecele Ardealului și ale altor părți din țară și actualitățile acestui reprezentativ areal românesc.
Traian Ogâgău creatorul acestui concept mass media , cu mai bine de 20 de ani în urmă, este un om al Văii Someșului, de loc din Sîngeorz Băi, născut și format aproape de izvoarele rîului și provenit dintr-o familie cu valențe culturale, avînd un tată muzician care i-a picurat cele mai curate note în urechi întreaga tinerețe. Cu atașament neclintit față de tradiții și păstrarea în forme originale a muzicii țărănești Traian a reușit să impună autenticitatea și calitatea interpretării în portofoliul de folclor muzical al postului de Radio Someș.
Pentru că viața l-a dus un mandat și pe soclul administrativ al orașului Sîngeorz Băi, în calitate de primar, Traian Ogâgău managerul general al radioului a deprins toate rigorile acestui domeniu și astfel prin Petrică Someșanul radioul oferă zilnic informații utile din administrația orașelor și satelor din Ardeal în intervenții în direct ale edililor sau șefilor de instituții care au datoria de a oferi servicii cetățenilor.
Emisiunile de istorie, cultură, ecologie, psihologie sau turism întregesc activitatea radioului și dau ascultătorilor comfortul de a afla tot ce este nevoie din aceste domenii astfel încît postul și-a cîștigat o mulțime de ascutători statornici care nu schimbă întreaga zi, de la înființare, frecvența radioului Someș rămînînd fideli ofertei bogate a postului.
Emisiunea Călător prin Ardeal se vrea și reușește a fi o Enciclopedie Radio a localităților din Transilvania, prima de acest fel din Romănia. Fiecare episod este o sinteză de istorie locală, prezentare a realităților gografice și frumuseților locului, a realizărilor contemporane și a oportunităților turistice. În mai puțin de 10 minute, zilnic, se difuzează informații care conduc la o mai bună cunoaștere a frumoaselor zone și a oamenilor minunați ai Ardealului aceast ținut de referință al României. Ca într-un joc ușor de asimilat, minut cu minut, emisiune cu emisiune, în auzul și mintea ascultătorilor Radio Someș se întregește prin localitățile presentate, imaginea a două judete, Cluj și Bistrița Năsăud, care sînt doar începutul unei lungi povești despre întreaga Transilvanie.
Emisiunea Matinală realizată de Petrică, Ioana și Șerban este în fiecare zi o oază de bună dispoziție și răsfăț informațional. Gîndită interactiv ea pune la dispoziția ascultătorilor muzică de calitate, informații despre vreme, horoscop, noutăți și comentarii din sport, știri inedite comentate cu umor, sfaturi de stil de viață și multe alte picanterii care fac orice ascultător să își înceapă ziua cu poftă de viață și optimism. Ecouri ale emisiunii vin prin mesaje din întreaga țară dar și din Spania, Italia, Franța, Irnlanda, Anglia, Canada, sau multe alte țări în care românii viețuiesc sau sînt plecați la muncă și vor să nu se despartă de cultura națională și identitatea românească, accesînd zilnic Radio Someș în varianta On-Line.
Crescînd an după an, îmbunătăținid calitatea programelor, diversificînd aria abordărilor media și bucurîndu-se de colaboratori prestigioși, Radio Someș își urmează meritatul destin, acela de a deveni un post de radio național, în folosul tuturor românilor.
Alexandru Uiuiu
Written by: Petrica
Copyright radio SOMES 2024