play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  radio SOMEȘ radio SOMEȘ - tradiție și folclor

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal -comuna Mihai Viteazu Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal -comuna Cămărașu Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal -comuna Palatca Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal -comuna Recea Cristur Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal - județul Maramureș Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal - orașul Dragomirești Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal -comuna Aluniș Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal -comuna Așchileul Mare Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal -comuna Gilău Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal - municipiul Câmpia Turzii Radio Someș

Știri

Radio Someș – un radio pe undele Râului de Aur

today10/19/2022

Background
share close

 

 

Rîul Someș  își are izvoarele în munții auriferi ai Rodnei și duce cu apele lui de-a lungul Transilvaniei legende și povești fără asemănare. Numit de daci Rîul de Aur pentru că în el se aflau pepite din prețiosul metal, de romani Samus, rîul alunecă de milenii în ritmul pragurilor de stîncă printre dealurile subcarpatice și mai apoi prin podiș și cîmpie pînă la Tisa, și dă viață satelor de pe malurile lui.

Radio Someș a luat acest nume ca simbol al unui concept cultural care conține și vechimea albiei Rîului de Aur și prospețimea apelor care curg în zilelor noastre astfel încît îmbinarea dintre tradiții și actualitate să ofere ascultătorilor mulțumire și delectare. Undele apelor curgătoare s-au schimbat în unde radio și pe frecvențele de Bistrița Năsăud și Cluj sau prin emisiile on-line se răspîndesc în întreaga lume cîntecele Ardealului și ale altor părți din țară și actualitățile acestui reprezentativ areal românesc.

Traian Ogâgău creatorul acestui concept mass media , cu mai bine de 20 de ani în urmă, este un om al Văii Someșului, de loc din Sîngeorz Băi, născut și format aproape de izvoarele rîului și provenit dintr-o familie cu valențe culturale, avînd un tată muzician care i-a picurat cele mai curate note în urechi întreaga tinerețe. Cu atașament neclintit față de tradiții și păstrarea în forme originale a muzicii țărănești Traian a reușit să impună autenticitatea și calitatea interpretării în portofoliul de folclor muzical al postului de Radio Someș.

Pentru că viața l-a dus un mandat și pe soclul administrativ al orașului Sîngeorz Băi, în calitate de primar, Traian Ogâgău managerul general al radioului a deprins toate rigorile acestui domeniu și astfel prin Petrică Someșanul radioul oferă zilnic informații utile din administrația orașelor și satelor din Ardeal în intervenții în direct ale edililor sau șefilor de instituții care au datoria de a oferi servicii cetățenilor.

Emisiunile de istorie, cultură, ecologie, psihologie sau turism întregesc activitatea radioului și dau ascultătorilor comfortul de a afla tot ce este nevoie din aceste domenii astfel încît postul și-a cîștigat o mulțime de ascutători statornici care nu schimbă întreaga zi, de la înființare, frecvența radioului Someș rămînînd fideli ofertei bogate a postului.

Emisiunea Călător prin Ardeal se vrea și reușește a fi o Enciclopedie Radio a localităților din Transilvania, prima de acest fel din Romănia. Fiecare episod este o sinteză de istorie locală, prezentare a realităților gografice și frumuseților locului, a realizărilor contemporane și a oportunităților turistice. În mai puțin de 10 minute, zilnic, se difuzează informații care conduc  la o mai bună cunoaștere a   frumoaselor zone și a oamenilor minunați ai Ardealului aceast ținut de referință al României. Ca într-un joc ușor de asimilat, minut cu minut, emisiune cu emisiune, în auzul și mintea ascultătorilor Radio Someș se întregește prin localitățile presentate, imaginea a două judete, Cluj și Bistrița Năsăud, care sînt doar începutul unei lungi povești despre întreaga Transilvanie.

Emisiunea Matinală realizată de Petrică, Ioana și Șerban este în fiecare zi o oază de bună dispoziție și răsfăț informațional. Gîndită interactiv ea pune la dispoziția ascultătorilor muzică de calitate, informații despre vreme, horoscop, noutăți și comentarii din sport, știri inedite comentate cu umor, sfaturi de stil de viață și multe alte picanterii care fac orice ascultător să își înceapă ziua cu poftă de viață și optimism. Ecouri ale emisiunii vin prin mesaje din întreaga țară dar și din Spania, Italia, Franța, Irnlanda, Anglia, Canada, sau multe alte țări în care românii viețuiesc sau sînt plecați la muncă și vor să nu se despartă de cultura națională și identitatea românească, accesînd zilnic Radio Someș în varianta On-Line.

Crescînd an după an, îmbunătăținid calitatea programelor, diversificînd aria abordărilor media și bucurîndu-se de colaboratori prestigioși, Radio Someș își urmează meritatul destin, acela de a deveni un post de radio național, în folosul tuturor românilor.

Alexandru Uiuiu

Written by: Somes Radio


0%