play_arrow

keyboard_arrow_right

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
chevron_left
  • play_arrow

    Demo Radio Nr.1 For New Music And All The Hits!

  • cover play_arrow

    Călător prin Ardeal - comuna Cășeiu Radio Someș

Play Now
  • home Home
  • keyboard_arrow_right General
  • keyboard_arrow_right Articole
  • keyboard_arrow_rightRomânii aflați în concediu medical ar putea fi verificați acasă de poliție

General

Românii aflați în concediu medical ar putea fi verificați acasă de poliție

todayaprilie 10, 2023

Background
share close

Controlul concediilor medicale ar putea reveni, după ce, în primele luni din 2023, au fost solicitate deja sume care totalizează 60% din bugetul pentru acest an. Raluca Turcan a depus în Parlament o inițiativă care prevede că poliția va putea efectua controale la locuințele celor în concediu medical.

Prima tentativă a statului de a verifica acest sistem a început în timpul crizei din anii 2009-2010, fiindcă erau multe suspiciuni în sistem. Guvernul motiva nevoia inițiativei prin faptul că se diminuase semnificativ bugetul Fondului Național Unic de asigurări sociale de sănătate. Atunci, Executivul a venit cu o Ordonanță. Astfel, până în 2015, în România a existat o comisie formată din angajaţi de la Casele de Sănătate şi poliţişti. Aceştia erau obligaţi, prin lege, să îi verifice pe angajaţii aflaţi în concediu medical. Dacă nu erau găsiți acasă sau refuzau controlul, riscau să nu le mai fie plătită indemnizația de incapacitate temporară de muncă. Deși Ordonanța a intrat imediat în Parlament, a fost uitată prin sertare. Ordonanța știm că isi face efectul imediat de la publicare, dar senatorii și deputații trebuie și ei sa o treacă și de Parlament. Acest lucru nu s-a întâmplat, iar în 2015, Parlamentul de atunci a decis sa vină cu un proiect care să anuleze, în fapt, Ordonanța. Parlamentarii de atunci susțineau că „Reglementarea este excesivă și absența de la domiciliu a persoanei beneficiare de concediu medical nu reprezintă un motiv de suspendare a drepturilor”. Tot în 2015, Guvernul a avut o altă incercare de a reglementa măsura, dar s-a lăsat păgubaș. Acum, Raluca Turcan depune în Parlament un nou proiect. Ea spune că în doar 2 luni de la începutul anului 2023, s-au solicitat deja sume în total de 60% din bugetul pe întregul an pentru plata concediilor medicale. Aceste controale ar urma să fie realizate de către angajatori, casele de asigurări de sănătate sau, după caz, de către agențiile pentru ocuparea forţei de muncă judeţene şi a municipiului Bucureşti, însoțiți de către personal din cadrul poliției comunitare / locale. Persoanele care nu vor fi la adresa indicată sau nu vor permite verificarea, nu vor primi sumele cuvenite pe zilele de concediu medical.

Written by: Somes Radio

Rate it

Previous post

Tradiţii şi obiceiuri

Săptămâna Patimilor – Semnificația fiecărei zi

Cea mai veche perioadă de post din istoria Bisericii, Săptămâna Sfintelor Pătimiri, sau Săptămâna Mare, este perioada de la Florii până în Sâmbăta cea Mare, inclusiv. Caracteristica esențială a acestei săptămâni sunt Deniile, slujba Deniei fiind utrenia din ziua următoare, care se săvârșește în ajun, seara. Cuvântul „denie” vine de la slavonescul vdenie şi înseamnă priveghere sau slujbă nocturnă. Astfel, conform Sinaxarului din Triod, în fiecare zi din Săptămâna Mare […]

todayaprilie 10, 2023


0%