play_arrow

keyboard_arrow_right

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
chevron_left
 • play_arrow

  Demo Radio Nr.1 For New Music And All The Hits!

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal - Apahida Radio Someș

Play Now
 • home Home
 • keyboard_arrow_right General
 • keyboard_arrow_right News
 • keyboard_arrow_right Articole
 • keyboard_arrow_rightRomânul care l-a „salvat” pe Florin Piersic în Mărgelatu’ și a revoluționat cascadoria mondială: Szobi Cseh și viața ca o aventură

General

Românul care l-a „salvat” pe Florin Piersic în Mărgelatu’ și a revoluționat cascadoria mondială: Szobi Cseh și viața ca o aventură

todaynoiembrie 21, 2022

Background
share close

Unul dintre cei mai cunoscuți cascadori din România a fost și cel care l-a „salvat” pe Florin Piersic în timpul filmărilor la pelicula Mărgelatu. Află detalii impresionante despre cariera celui cunoscut ca Szobi Cseh.

Szabolcs Cseh, sau așa cum era cunoscut în întreaga lume, Szobi, a fost cascador, artist, profesor universitar, dar care avea și o mare dragoste pentru copii. Fostul cascador se năștea în data de 11 decembrie 1942 în Miercurea Ciuc, provenind dintr-o familie de secui.

Încă de pe băncile facultății, acesta avea o pasiune pentru lucrurile aparte, fiind angajat în cadrul Circului de Stat din București, ca membru al trupei „Ganea”, unde activa ca zburător la trapez. În timp ce se afla în anul 3 de facultate, acesta primește un rol de cascador în filmul „Dacii” în regia lui Sergiu Nicolaescu.

Un an mai târziu, acesta mai joacă în „Împușcături pe portativ”, „Tom Sawyer și Huckleberry Finn” și „Serbări galante”. În perioada 1967 -1980, acesta devine primul metodist și totodată maistru de lupte din România, în cadrul Studioului Cinematografic București, iar mai apoi în Centrala România Film – Centrul de Producție Cinematografică.

Acesta a colaborat la toate peliculele realizate în cadrul studiourilor cinematografice ce conțineau scene de acțiune și luptă executând multe cascadorii dificile, unele dintre ele în premieră în întreaga lume. În anul 1967, acesta pune bazele unei echipe de cascadori profesioniști din România, fiind singura de acest fel în țară, echipă care a fost compusă până în anul 1987.

Un an mai târziu, acesta mai joacă în „Împușcături pe portativ”, „Tom Sawyer și Huckleberry Finn” și „Serbări galante”. În perioada 1967 -1980, acesta devine primul metodist și totodată maistru de lupte din România, în cadrul Studioului Cinematografic București, iar mai apoi în Centrala România Film – Centrul de Producție Cinematografică.

De-a lungul carierei sale, acesta a adunat 150 de producții în palmares, fiind vorba despre lungmetraje sau filme apărute la TV, dintre care 25 au fost producții din alte țări precum Germania, Franța sau Statele Unite ale Americii, fiind cel care concepea și regiza secvențele de acțiune-lupte, conceperea sau executarea cascadoriilor, sau chiar interpretarea unor roluri importante din filme.

Cine l-a salvat pe Florin Piersic în Mărgelatu

După anul 1989, acesta apare rar în filme acuzând atât corupția, cât și faptul că remunerația pentru cascadori este foarte mică. Între anii 1999-2002 Szobi Cseh colaborează la filmarea secvențelor de acțiune în peste 10 filme străine dintre care a făcut parte și „Amen” în regia lui Costa Gavras.

Nici în cariera de profesor nu s-a lăsat mai prejos, realizând mai multe studii științifice și cursuri universitate atât teoretice, cât și practice despre mișcarea actorului, componentele sale psiho-metrice, luptele de scenă și realizarea secvențelor de acțiune.

De asemenea, și-a adus contribuția și în formarea câtorva generații de actori, regizori de teatru, film și operatori de film și televiziune. Totodată, fostul cascador a avut colaborări didactice și la Universitatea de Muzică „Ciprian Porumbescu”.

Written by: Somes Radio

Rate it

Previous post

News

Traditii și obiceiuri la Intrarea Maicii Domnului în Biserică

Intrarea Maicii Domnului în Biserică are tradiţii care aduc norocul şi sănătatea în familie. În ţara noastră, în tradiţia strămoşească, acestei mari sărbători religioase i se mai spune şi Ovidenia. Deşi Ovidenia este un cuvânt care vine din slavonă cu sens de „intrare”, în popor are înţeles de „vedere, primă apariţie, văz, vedenie”. Mai este întâlnită în anumite regiuni, ca Moldova şi Bucovina, şi sub numele de Vovidenia, cu aceeaşi […]

todaynoiembrie 21, 2022 1


0%