Listeners:
Top listeners:
radio SOMEȘ radio SOMEȘ - tradiție și folclor
Calator prin Ardeal - COLUMNA 22 - Moldova 4 - Dimitrie Cantemir
Calator prin Ardeal - COLUMNA 21 - Tara Romaneasca 4 - Ultimii Domni pamanteni si Constantin Brancoveanu
Calator prin Ardeal - COLUMNA 20 - Influentele culturale in Tarile Romane
Calator prin Ardeal - COLUMNA 19 - Tarile Romane in sec. 17-18
Calator prin Ardeal - COLUMNA 18 - Transilvania 3 - dupa Mihai Viteazul si Scoala Ardeleana
Calator prin Ardeal - COLUMNA 17 - Tarile Romane si Mihai Viteazul
Calator prin Ardeal COLUMNA 16 - Transilvania 2 Situatia in sec 16 pana la Mihai Viteazul
Calator prin Ardeal - COLUMNA 15 - Tara Romaneasca 3 - Neagoe Basarab si Petru Cercel
Calator prin Ardeal - COLUMNA 14 - Matei Corvin si Vlad Tepes
Calator prin Ardeal - COLUMNA 13 - Moldova 3, Moldova dupa Stefan cel Mare si Petru Rares
Calator prin Ardeal - COLUMNA 12 - Moldova 2, Alexandru Cel Bun si Stefan Cel Mare
Calator prin Ardeal - COLUMNA 11 - Tara Romaneasca 2 si Mircea Cel Batran
Calator prin Ardeal - COLUMNA 10 - Clasele inferioare, armata si orasele
Calator prin Ardeal - COLUMNA 9 - Epoca feudala si venirea turcilor
Calator prin Ardeal - satul Odoreu - judetul Satu Mare
Calator prin Ardeal - Manastirea Oasa - judetul Alba
Calator Prin Ardeal - Manastirea Schitul Straja - judetul Hunedoara
Calator prin Ardeal - Manastirea Schimbarea la Fata - judetul Cluj
Calator prin Ardeal - Manastirea Sfintei Cruci Oradea - judetul Bihor
Calator prin ardeal - Manastirea Ramet - jud. Alba
Calator prin Ardeal - Borsec - jud. Harghita
Calator prin Ardeal - Manastirea Prislop - jud. Maramures
Calator prin Ardeal - Manastirea Prislop - jud. Hunedoara
Calator prin Ardeal - COLUMNA 7 - Moldova 1
Calator prin Ardeal - COLUMNA 6 - Tara Romaneasca 1
Calator prin Ardeal - COLUMNA 5 - Mongolii
Calator prin Ardeal - COLUMNA 4 - Statele medievale romanesti in general
Calator prin Ardeal - COLUMNA 3 - Formarea si crestinarea romanilor
Calator prin Ardeal - COLUMNA 2 - Continuitatea si Popoarele migratoare
Calator prin Ardeal - COLUMNA 1 - Dacii si Romanii
today09/01/2025
Chiar și țările cu un nivel de trai printre cele mai ridicate se confruntă cu o problemă serioasă: lipsa locurilor de muncă. Drept urmare, tot mai mulți oameni aleg să își caute oportunități în alte colțuri ale lumii, în special în Europa. Este recomandat să alegi țări cu economii stabile și prospere.
Pe portalul EURES, rețeaua europeană de ocupare a forței de muncă, sunt disponibile numeroase oferte de muncă pentru cetățenii români în diverse colțuri ale Europei, începând cu acest an. Un exemplu concret este Germania, o opțiune excelentă pentru munca în străinătate datorită unei economii sănătoase și stabile, dar și a unui standard de viață ridicat, care garantează confort și siguranță pentru cei care dețin un job bine plătit. De asemenea, Norvegia recrutează cetățeni străini pentru diverse posturi publicate în secțiunea europeană de locuri de muncă. Însă, mulți sunt atrași de standardul de viață excepțional din Elveția, care se impune tot mai mult ca o destinație de top pentru lucrătorii din alte țări europene.
Germania este una dintre cele mai căutate destinații pentru muncă din Europa, oferind oportunități atractive. Un exemplu în acest sens vine din Köld, Nordrhein-Westfalen, unde compania International Formation Center caută să angajeze 10 educatori pentru copii, chiar și fără experiență sau cunoștințe de limba germană.
Cerințele sunt minime: este necesară o diplomă universitară în Educație Timpurie, Muncă Socială sau Pedagogie, recunoscută la nivelul Uniunii Europene; experiență minimă de lucru cu copii între 0 și 6 ani, capacitatea de a călători ușor și disponibilitatea de a urma un curs de formare. Deși cunoașterea altor limbi este un avantaj, nu este obligatorie.
Oferta include și un program de integrare în Germania, care oferă asistență pentru închirierea unei locuințe, înregistrarea reședinței și alte proceduri administrative esențiale. De asemenea, angajații vor avea oportunitatea de a învăța și aplica metode inovatoare, precum Waldorf, Reggio, Montessori sau Pickler.
Cu 10 locuri disponibile, compania oferă un salariu brut anual între 40.000 și 45.000 de euro. Unul dintre avantajele lucrului în Germania este că salariile sunt semnificativ mai mari decât costul vieții, comparativ cu alte țări, cum ar fi România, ceea ce contribuie la un echilibru excelent între viața profesională și cea personală.
Această ofertă de muncă vine cu numeroase beneficii. Persoanele selectate vor beneficia de un contract permanent cu o grădiniță din Germania, cursuri online gratuite de limba germană, cu scopul de a atinge nivelul B2, și suport personalizat pe parcursul întregului proces de formare, pentru a asigura o tranziție ușoară.
Pentru Norvegia sunt disponibile joburi, precum cel de frizer/bărbier în Bodø, pentru care se cere experiență și un nivel bun de limba engleză. Salariul ajunge până la 3.400 de euro pe lună, iar locul de muncă este disponibil până la 15 ianuarie 2025. Limba engleză este necesară și pentru cei care doresc să lucreze la fermele de somon din Frøya, unde munca este plătită cu 18,4 euro pe oră. Jobul este disponibil până la 1 martie 2025.
Pentru șoferi de autobuz turistic, sunt disponibile 35 de locuri vacante în diferite orașe din Norvegia. Se cere un nivel bun de limba engleză, permis de conducere și experiență ca șofer de autobuz. Se oferă contracte part-time și full-time, iar salariile încep de la 3.400 de euro pe lună, cu bonusuri și zile de concediu plătite, plus programe de integrare și facilități pentru accesul la locuințe.
Există și locuri de muncă mai „exotice”, precum cel de skipper de bărci turistice în fiordurile norvegiene. Pentru această poziție, este necesară o licență de navigație, un bun nivel de limba engleză și experiență relevantă. Salariul este negociabil în funcție de experiență, iar jobul este sezonier (mai – octombrie).
Totodată, Norvegia oferă un post de manager de vânzări pentru o companie turistică în Stavanger. Se cere un bun nivel de limba engleză și norvegiană, precum și experiență în domeniu. Acesta este și un job sezonier (mai – octombrie), iar salariul este negociabil, în funcție de experiență.
Elveția este o destinație extrem de căutată pe piața muncii, având în vedere că salariul minim aici depășește semnificativ media din multe alte țări europene (între 3.800 și 4.600 de euro, în funcție de canton, pentru că nu există un salariu minim național). Este un caz aparte în Europa, deoarece nu face parte din Uniunea Europeană, iar accesul pentru lucrătorii străini este destul de complicat.
Deși salariile sunt atractive – cu un salariu mediu brut care depășește 7.000 de euro (putând trece și de 8.700 de euro, în funcție de zonă) în anumite domenii – costurile de trai sunt mult mai ridicate, în special în orașe precum Zurich sau Geneva, comparativ cu restul Europei. În plus, există încă o diferență salarială între femei și bărbați, iar Elveția caută în principal forță de muncă bine calificată în domenii precum tehnologia, ingineria și finanțele.
Calculatorul salarial oferit de Federația Sindicatelor din Elveția (SGB) permite estimarea nivelurilor salariale în funcție de vârstă și calificare în șapte regiuni majore ale țării și în mai mult de 40 de industrii. Salariile din Elveția sunt determinate în mare parte pe baza vechimii în muncă, însă tot mai mulți angajatori din sectorul public și privat adoptă un sistem de remunerare bazat pe performanță. În plus, contribuțiile pentru asigurările sociale, deduse la sursă de angajatori în Elveția, sunt, în general, mai mici decât în majoritatea țărilor europene. Acest fapt explică de ce salariul net în Elveția este mai mare decât în alte țări europene, având în vedere că deducțiile pentru asigurările sociale reprezintă aproximativ 16% din salariul brut.
Potrivit platformei EURES, doar în ultima lună au fost publicate peste 10.000 de locuri de muncă vacante în Elveția, printre care am regăsit joburi de manager de proiect în domeniul TIC, asistente medicale, muncitori calificați în construcții, chelneri, recepționeri și alt gen de personal în turism, supraveghetori și vânzători în magazine, lucrători în benzinării, operatori în domeniul chimic industrial, asistenți și terapeuți stomatologici, mecanici de echipamente electronice, agenți de recrutare, funcționari, farmaciști etc. Multe dintre aceste posturi necesită cunoașterea limbii germane / franceze / engleze.
Românii, ca toți cetățenii UE, pot sta și căuta un loc de muncă în Elveția timp de maximum 6 luni fără a avea nevoie de viză sau permis de ședere. După 3 luni, însă, trebuie prezentată o dovadă care să ateste căutarea activă a unui loc de muncă. Pentru perioade de ședere mai lungi de 6 luni, este necesar un permis de rezidență.
Pentru a aplica la aceste locuri de muncă, trebuie să trimiteți o scrisoare de motivație scurtă și CV-ul la adresa de email indicată în fiecare ofertă disponibilă pe portalul EURES sau pe site-ul ANOFM. De asemenea, este important să specificați locul de muncă dorit în subiectul emailului și să trimiteți o copie a CV-ului la adresa eures@anofm.ro.
Written by: Carmen Iancu
Emisiune informativă pe teme de actualitate.
closeCopyright radio SOMES 2024