play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  radio SOMEȘ radio SOMEȘ - tradiție și folclor

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal -comuna Aluniș Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal -comuna Așchileul Mare Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal -comuna Gilău Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal - municipiul Câmpia Turzii Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal - comuna Valea Ierii Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal - comuna Monor Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal - Municipiul Alba Iulia Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal - județul Alba Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal - Comuna Zagra Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal - orașul Tășnad, Satu Mare Radio Someș

General

Satu Mare: Întâlnire a fermierilor cu prefectul Radu Roca, pe tema importurilor de cereale din Ucraina

today01/23/2024

Background
share close

Prefectul Radu Roca a propus astăzi fermierilor sătmăreni o întâlnire de lucru cu reprezentanții Autorității Vamale Române în vederea clarificării unor aspecte ridicate de aceștia în cadrul întâlnirilor anterioare, inclusiv din timpul protestelor din ultimele zile.

La întâlnire au participat reprezentanți ai fermierilor din județele Satu Mare și Sălaj. ALături de ei s-au aflat reprezentanții Asociației fermierilor din Nord-Vest și ai Cooperativei Agricole Samus Lact. Autoritatea Vamală a fost reprezentată de directorul executiv al Direcției Regionale Vamale Cluj, șeful Biroului Vamal Halmeu și reprezentantul Biroului Vamal de Interior Satu Mare. Alături de prefect au fost prezenți subprefecții Altfatter Tamás și Romeo Pop, secretarul general Cosmin Dorle și directorul Cancelariei, Radu Iancu. Subiectul principal al discuției s-a centrat pe importul și tranzitul cerealelor din Ucraina.

Cerealele se pot impora doar în scop de procesare

Reprezentații Autorității Vamale au prezentat modalitatea și scopul pentru care se pot importa cereale în România. Sistemul unional de urmărire a tranzitului cerealelor pe teritoriul Uniunii Europene a fost inclus în discuții. Nemulțumirile fermierilor sunt legate în principal de suspiciuni privind importuri ilegale de cereale în România. Există suspiciuni privind tranzitul și depozitarea temporară a acestora.
Potrivit legii, fac obiectul importului reglementat următoarele: grâu, porumb, rapiță și semințe de floarea-soarelui. Aceste produse agricole pot fi importate numai pe baza unui acord pentru punerea în liberă circulaţie şi utilizarea în/pe teritoriul României. Acesta poate fi emis operatorilor economici care desfăşoară activităţi de procesare precum:
 • fabricarea uleiurilor şi grăsimilor,
 • fabricarea produselor de morărit,
 • a preparatelor pentru hrana animalelor de fermă
 • sau în sectorul de creştere a animalelor.

Toate cele expuse sunt reglementate prin OUG Nr. 84/2023 din 12 octombrie 2023.  Documentul se referă la instituirea unui mecanism de consultare şi reacţie coordonată în contextul implementării sistemului de autorizare la export introdus de Ucraina

Principala solicitare a fermierilor privește o transparență totală din partea autorităților vamale. Ei propun desemnarea de reprezentanți la verificarea intrării în țară a cerealelor din Ucraina.
”Pentru că procedura de vămuire și control a cerealelor care intră în România ca import sau pentru tranzit este una complexă și este competența exclusivă a funcționarilor statului, recomand reprezentanților fermierilor să înainteze un memoriu pe care o să-l transmitem Autorității Vamale centrale pentru o decizie în acest sens, precum și Ministerului Agriculturii și Autorității Naționale Sanitară-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor. Trebuie ca toți funcționarii să dea dovadă de corectitudine și transparență, iar prezența unui observator extern din partea asociațiilor fermierilor poate dezamorsa tensiunile din ultima perioadă”– a declarat prefectul Radu Roca la finalul întâlnirii.

Written by: Somes Radio


0%