play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  radio SOMEȘ radio SOMEȘ - tradiție și folclor

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal - Municipiul Alba Iulia Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal - județul Alba Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal - Comuna Zagra Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal - orașul Tășnad, Satu Mare Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal - comuna Sandulesti Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal - comuna Fizesu Gherlii Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal - comuna Petrestii de Jos Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal - comuna Tritenii de Jos Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal - comuna Băișoara Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal - comuna Țaga Radio Someș

General

ȘIEUȚ: SITUL ARHEOLOGIC LUNCA, CERCETAT DE SPECIALIȘTI DIN DOUĂ JUDEȚE

todaynoiembrie 1, 2023

Background
share close

Activitățile de  cercetare asupra sitului de la Lunca, din comuna Șieuț intră în repaus. Specialiști din Bistrița-Năsăud și Cluj au ca obiectiv stabilirea unui diagnostic în ce privește situl de la Lunca.

Lucrările de cercetare s-au desfășurat în perioada septembrie-octombrie 2023.

Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud în parteneriat cu Muzeul de Istorie Gherla, a efectuat un diagnostic arheologic în localitatea Lunca – comuna Șieuț. Aici a fost descoperit situl arheologic Burgus roman Lunca – La Bolovani (Coasta Rotundului).

Se află la est de vârful Dealul Rotund, la sud-vest de Poiana Iaşcu şi la vest de localitatea Lunca. A fost identificat în anul 2017 pe baza unor fotografii aeriene de către arheologi de la Muzeul Județean Mureș. Situl de la Lunca nu a fost investigat arheologic anterior.

Potrivit informațiilor furnizate de reprezentanții muzeului din Bistrița, fortificația este orientată pe direcția est-vest. Este puternic afectată de o serie de drumuri moderne de plai care i-au afectat drastic integritatea.

Cum s-a procedat?

S-a efectuat o secțiune de 10 x 2 pe latura estică cea mai bine păstrată a acestuia. Era necesar ca sistemul de fortificare al acestuia să fie identificat. Au fost identificate două valuri de pământ: primul lat de 3 m, al doilea lat de 2,3 m, separate de un șanț adânc de 1,40 cm. În secțiunea respectivă a fost surprins și șanțul fortificației ce atinge adâncimea și lățimea de 1,60 cm.

Ce au descoperit arheologii?

 • Pereții acestuia sunt căptușiți cu un strat de lut și pietriș, cu urme de arsură secundară.
 • Urmele zidului de incintă din pământ, format din pari de lemn implantați, cu un emplecton din lut și piatră, avea o lățime de 1,80 m.
 • În interiorul burgusului, în imediata apropiere a zidului de incintă, a apărut o fundație de piatră fără mortar. Tot aici s-a conturat o groapă, din care au ieșit diferite tipuri de boluri ceramice, respectiv fragmente de ceramică dacică cu decor specific.
 • Materialul arheologic identificat este unul nu foarte bogat, constând în special în fragmente ceramice ce provin de la vase de provizii, veselă și recipiente de băut, câteva piese de bronz (aplici de echipament militar), piese de fier (cuie, crampoane,cuțit etc.) dar și două vârfuri de săgeți.

,,Investigația respectivă s-a efectuat cu scopul ca secțiunea să afecteze cât mai puțin din integritatea monumentului, dar și a putea observa starea de conservare și deteriorările provocate de o serie de drumuri recente care traversează fortificația. Dorim să mulțumim pe această cale comunității locale din Lunca (Friș) care s-au implicat activ ca și voluntari pe șantierul arheologic și în special profesorului universitar-preot Vasile Gordon, cel fără de care întreaga noastră strădanie nu ar fi avut succes, Primăriei Șieuț pentru sprijinul logistic acordat și tuturor voluntarilor care au participat activ pe șantierul arheologic. Sperăm să putem continua cercetările și anul viitor.”, au transmis reprezentanții Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud.

Written by: Somes Radio


0%