play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  radio SOMEȘ radio SOMEȘ - tradiție și folclor

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal - Municipiul Alba Iulia Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal - județul Alba Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal - Comuna Zagra Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal - orașul Tășnad, Satu Mare Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal - comuna Sandulesti Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal - comuna Fizesu Gherlii Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal - comuna Petrestii de Jos Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal - comuna Tritenii de Jos Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal - comuna Băișoara Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal - comuna Țaga Radio Someș

General

SPITALUL MUNICIPAL GHERLA A PRIMIT O MASĂ RADIANTĂ, VITALĂ PENTRU REANIMAREA NOU-NĂSCUȚILOR PREMATUR SAU CU PATOLOGII GRAVE

todaynoiembrie 20, 2023

Background
share close

În urma solicitărilor primite de la medici, Organizația Salvați Copiii România a decis dotarea de urgență a Spitalului Municipal Gherla cu o masă radiantă. Aceasta reprezintă o necesitate vitală, în valoare de 28.000 de euro. Medicii vor avea la dispoziție aparatură medicală performantă pentru oferirea îngrijirilor imediate după nașterea copilului. Astfel se va permite stabilizarea și ținerea în viață a copilului până la realizarea transferului acestuia la o maternitate superioară. Salvați Copiii România a investit peste nouă milioane de euro în dotarea maternităților și secțiilor de pediatrie din țară.

„Toți copiii trebuie să beneficieze de asistență calificată la naștere, ceea ce implică atât personal medical calificat, cât și aparatură medicală performantă. Masa radiantă permite ventilarea corectă a unui copil prematur. Asigură căldură, monitorizare pulsoximetrică, e exact ce ai nevoie pentru a efectua o reanimare corectă”, a explicat Crișan Anca, medic neonatolog, șef compartiment neonatologie.

 Dotarea unității medicale din Gherla a fost posibilă prin donații de la cititorii de pe Libris.ro. Ei au plasat peste 800.000 de donații de-a lungul celor nouă ani de parteneriat dintre Libris și Salvați Copiii România. Aproximativ una din cinci comenzi plasate pe site conține o donație. Suma adunată este de aproape 650.000 euro. Banii au fost folosiți pentru 18 proiecte de dotare, desfășurate în 14 spitale din țară.

La Spitalul Municipal Gherla se nasc aproximativ 90-100 de copii pe an. Unitatea poate asista și trata copii născuți prematur. Ulterior sunt transferați în condiții speciale la unități superioare dotate special pentru astfel de cazuri.

Și Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj a fost dotat cu echipamente medicale de peste 160.000 de euro.

Salvați Copiii atrage atenția că ,nașterea în România rămâne discriminatorie. Un prematur născut într-o maternitate dotată cu aparatură medicală modernă supraviețuiește și ajunge astfel la prima aniversare. Un prematur născut într-o maternitate cu aparatură medicală neperformantă are o șansă la viață mult diminuată.

 

Written by: Somes Radio


0%