play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  radio SOMEȘ radio SOMEȘ - tradiție și folclor

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal -comuna Bârsana Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal -comuna Moisei Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal -orașul Ulmeni Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal -orașul Șimleul Silvaniei Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal -comuna Cătina Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal -orașul Baia Sprie Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal -orașul Seini Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal -comuna Mihai Viteazu Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal -comuna Cămărașu Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal -comuna Palatca Radio Someș

TEATRUL NESCRIS ,,CONSTANTIN IUGAN” DIN COMUNA ȘANȚ – PESTE 100 DE ANI DE SATIRĂ ȘI UMOR

today09/30/2023

Background
share close

Teatrul Nescris,,Constantin Iugan” din comuna Șanț a județului Bistrița-Năsăud a cucerit de curând publicul de la Drobeta Turnu Severin. Membri trupei au participat la Festivalul de Satiră și Umor ,,La porțile râsului”, iar juriul festivalului le-a acordat Premiul I.

Anul 2023 a fost unul deosebit pentru localnicii din comuna Șanț. De fiecare dată când s-au deplasat la festivaluri, o mână de oameni au reușit să le aducă bucuria aprecierii de la nivel național. Nu mai e un secret pentru nimeni evoluția spectaculoasă a celor din Teatrul Nescris,,Constantin Iugan”.

Sunt susținuți de Primăria și Consiliul Local Șanț și de oamenii de afaceri din zonă. Astfel, au putut călători la evenimente din județele: Olt, Arad, Ialomița, Vaslui și Mehedinți.

La Bistrița, la Festivalul de Satiră și Umor ,,Mărul de aur”, au primit Premiul al II-lea la secțiunea Interpretare.

Stârnesc de fiecare dată hohote de râs și aplauze datorită simplității cu care se prezintă în fața publicului. Nu își scriu niciodată replicile, nu există un regizor sau un scenarist. Actul artistic curge în mod natural, inspirat din realitatea vieții de la țară. Piesele lor aduc în atenția publicului umorul cu rol moralizator, specific oamenilor de pe Valea Someșului.

,,Ne bucurăm că anul acesta am reușit să aducem în comună numeroase premii întâi. Oriunde ne-am deplasat, activitatea noastră a fost apreciată de public și de juriu. Neavând nimic scris, ne permitem să adaptăm replicile în funcție de oamenii care ne ascultă. Nu am renunțat niciodată la graiul nostru ardelenesc și nici la costumul tradițional din zona noastră. Pe scenă prezentăm realitățile cu care ne confruntăm. Sunt povești cu morală, iar oamenii din public se regăsesc ușor.”, ne-a declarat Sofia Ceciuleac, coordonatoarea trupei.

Cea mai nouă piesă pusă în scenă se intitulează ,,Mamă la azil” și relatează despre o noră care pune stăpânire pe viața fiului unei femei bătrâne de la țară, și pe casa acestuia. Îl convinge să își ducă mama la azil, să vândă toată averea și îl duce la oraș. Aici îl face agent de pază. ,,Îl face din gospodar, calic”, spune Sofia Ceciuleac.

Membri actualei trupe sunt: Sofia Ceciuleac – coordonator, Dorel Timiș, Lucreția și Zaharie Bouțan și Maria Boanchiș.

Potrivit localnicilor, cele mai vechi informații referitoare la teatrul nescris de la Șanț datează de pe la 1912. De atunci, piesele ar fi fost transmise din generație în generație. Sociologul şi istoricul român Dimitrie Gusti a descoperit la Şanţ o trupă de teatru rural în 1935, când aceasta era animată de badea Constantin Iugan. De aici și numele trupei de astăzi, marcă înregistrată a Comunei Șanț. Teatrul Nescris din Şanţ este cea mai veche formă de teatru comunitar şi este unic în România.

 

Written by: Somes Radio


0%