play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  radio SOMEȘ radio SOMEȘ - tradiție și folclor

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal -comuna Bârsana Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal -comuna Moisei Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal -orașul Ulmeni Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal -orașul Șimleul Silvaniei Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal -comuna Cătina Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal -orașul Baia Sprie Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal -orașul Seini Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal -comuna Mihai Viteazu Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal -comuna Cămărașu Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal -comuna Palatca Radio Someș

Știri

Tradiții și superstiții! Ce nu ai voie să faci Duninica ?!

today11/06/2022

Background
share close

Din toate zilele, duminica e cea mai mare, căci duminica este ziua Învierii Domnului Hristos. Cine se naşte duminica e vesel. Duminica, omul să se scoale dimineaţa, să nu doarmă când face preotul liturghia, căci necuratul anume îl îndeamnă, doară ar dormi. Şi după ce se scoală, să nu mănânce îndată, că-i păcat. Duminica nu e bine ca omul să doarmă cât preotul slujeşte în biserică, căci nu se apropie sfinţii 40 de zile de el.

Duminica să nu iai măngalăul în mână, că face vântul în cânepă vârticuşuri, o încâlceşte. Duminica să nu faci foc, Doamne fereşte, că din pricina ceea Maica Domnului e toată arsă. Să mănânci ce poţi. Duminica, chiar dacă faci foc, din acea mâncare să nu rămâie pe altă zi, că e păcat. Dar mai tare să te păzeşti să nu tai nimică: lemne, păseri, nici chiar pintrinjel în mâncare, că tai pe Sf. Duminică.

Din pricină că femeile îngreunate taie duminica, li sunt copiii cu buza tăiată. Duminica nici să iai cuţitul în mână. Duminica să nu pui lemne pe foc. E tare păcat, c-o frig şi-o coc pe Sf. Duminică. La Sf. Ioan din Suceava este icoana ei cu copilul în braţe şi zice că e toată neagră, tăiată şi supărată. Numai jidanii pe duminica lor o cinstesc, şi cât e de veselă pe curcubeu!

Duminica să nu înşiri mărgele, căci diavolul te pune să treci prin ele de trei ori pe ceea lume. (Cu toate astea, la ţară, mărgelele numai duminica se înşiră, ba se fac şi ghiorlande, în alte zile neavând timp). Spre duminică, întotdeauna trebuie să te lai, să te piepteni, ca să fii curat pe duminică şi dimineaţa să te primeneşti luând alte haine curate, căci aşa se cuvine, să fim curaţi şi să serbăm cu veselie duminica.

Duminica dimineaţa se face de dragoste. Duminica dimineaţa să mături casa în patru cornuri cu mătura şi să arunci gunoiul în drum, aruncând şi mătura, căci, de sunt ploşniţe, sau îţi aduc farmece, sau ai huit, supărare în casă, toate se duc.

În duminica cea dintâi la lună nouă să dă liturghie pentru noroc, trai bun, sănătate. Atunci să te păzeşti să nu te sfădeşti cu nimene, să nu faci vreun păcat, că toată luna în sfadă şi rău îţi merge, dacă rău ai început-o. Duminica se fac jocuri, nunţi. Oamenii merg unii la alţii, sfătuiesc, cântă; în sfârşit, să petrece şi se benchetuieşte după pofta inimii. Duminica şi joia vin flăcăii la fete.

www.crestinortodox.ro

 

Written by: Somes Radio


0%