Lucrările de reabilitare a sitului poluat istoric cu poluanți organici persistenți, din municipiul Turda, au ajuns la final. Situl este localizat la Poșta Rât, pe o suprafață de 10 hectare.
Situl a fost contaminat cu deşeuri periculoase, hexaclorciclohexan ( HCH), care face parte din categoria substanţelor organo-clorurate.
Finanţarea a fost realizată prin POIM 2014-2020, componenta de protecția mediului.
Lucrările au fost executate prin Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene. Alături de Autoritatea de Management – MDRAPFE a fost UAT Turda ca beneficiar.
Valoarea lucrărilor este de 79.568.907 plus TVA . Perioada de execuţie a fost de 76 de luni (01.08.2018 – 30.11.2023).
Obiectivul principal al proiectului a fost reducerea mobilităţii contaminanţilor prezenţi pe sit. În acest fel, terenul poate fi încadrat într-un standard acceptabil.
Va putea fi utilizat ca spaţiu verde pentru populaţie. Se vor putea amenaja zone peisagistice si de acces pentru public.
Riscurile asociate existenţei poluanţilor pe amplasament, au fost reduse corespunzător printr-o remediere adecvată, o metodă bazată pe desorbţie termică.
Principalele Obiective ale Acţiunii de Remediere (OAR) pentru proiect, au fost:
- 1.Eliminarea sursei de contaminare de suprafaţă și de mică adâncime
- Eliminarea riscului de contact pentru utilizatorii sitului
Proiectul a adoptat drept cale de reducere şi control al riscurilor inacceptabile soluţia de înlăturare şi tratarea sursei de poluare.
Ce este Hexaclorciclohexanul și de ce este periculos
,,HCH reprezintă pericol pentru sănătate. S-a stabilit că oamenii absorb HCC/Lindan, sub formă de vapori sau praf. Aceștia se inhalează, iar apoi se absorb rapid din tractul gastrointestinal. Distribuția izomerilor HCC în organismul uman și animal decurge mai ales în tesutul adipos, dar și în sânge, creier, rinichi, muşchi, plămâni, inimă, splină, ficat și laptele matern. Din cauza structurii chimice, HCC se scindează lent în ţesuturile grase și rămâne în organism timp îndelungat. (HCHs /Lindanul prezintă grad ridicat de toxicitate, producând efecte acute și cronice grave (cancer, boli neurologice, avort, etc.). În doze mari, Lindanul este neurotoxic, hepatotoxic, hematotoxic, imunotoxic și poate produce perturbări hormonale. Au fost identificate efecte adverse asociate cu medicamentele pe baza de Lindan (nevralgie, leşin, parestezie, etc.). Asociația Internaţională de cercetări în domeniul cancerului (IARC) a clasificat Lindanul ca posibil carcinogen pentru oameni.”, ne informează managerul de proiect, Ing. Mihai Chendrea.