play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  radio SOMEȘ radio SOMEȘ - tradiție și folclor

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal -comuna Aluniș Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal -comuna Așchileul Mare Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal -comuna Gilău Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal - municipiul Câmpia Turzii Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal - comuna Valea Ierii Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal - comuna Monor Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal - Municipiul Alba Iulia Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal - județul Alba Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal - Comuna Zagra Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal - orașul Tășnad, Satu Mare Radio Someș

General

Ziua Universală a Iei sărbătorită la Bistrița

today06/24/2023

Background
share close

Ziua Universală a Iei este sărbătorită, în fiecare an, pe 24 iunie. Sărbătoarea iei promovează cămașa din pânză cu broderii impresionante, care amintește de lada cu zestre a bunicii. Bluza tradițională românească este celebrată de români odată cu Sânzienele și cu Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul.
Pentru a arăta cât de mult prețuiesc portul românesc, oameni din peste 50 de țări din lumea întreagă îmbracă ia în această zi de sărbătoare, Ziua Internațională a Iei. Popularitatea iei românești a crescut atât de mult, încât vedetele internaționale au început să o poarte ca ținută în tendințe.
Comunitatea „La Blouse Roumaine” a propus, în 2013, ca ia să devină brand de țară. În același an, a organizat, pentru prima oară, Ziua Universală a Iei în aceeași zi în care este sărbătoarea de Sânziene. În scurt timp, evenimentul a devenit global, fiind sărbătorit în peste 50 de țări de pe șase continente. Totul pentru a promova bluza tradițională și obiceiurile românești. În 2015, primarul din Washington D.C, Muriel Bowser, a proclamat ziua de 24 iunie drept „Ziua Universală a Iei”, datorită eforturilor comunității românești din capitala Statelor Unite și a Ambasadei României la Washington. În acest fel, bluza românească este recunoscută ca un simbol internațional al culturii române și o sursă de inspirație pentru creatorii de modă din lumea întreagă. Ziua Iei 2021 are tema „Natură și meșteșug Tema anuală aleasă pentru ediția din 2021 a Zilei Universale a Iei este „Natură și meșteșug”. Asociația La Blouse Roumaine transmite că a ales această temă pentru evenimentul de anul acesta deoarece își propune să reflecte relația IEI / cămășii tradiționale cu natura, de la inspirație, ritualuri și motive, la materie primă și tehnici de realizare. „Este cadrul ideal în care putem asocia IA, cămașa, portul și textilele tradiționale cu peisajul de unde provin, punând în valoare atât patrimoniul cultural, cât și patrimoniul natural”, se arată pe lablouseroumaine.io.
Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud va sărbători Ziua iei şi Sânzienele printr-o serie de manifestări menite să readucă în atenţie obiceiuri străvechi, completate cu ateliere tradiţionale şi momente artistice.

Cea de-a treia ediţie a evenimentului „Cămeşa sunt EU. SânzIEne la Muzeu” va avea loc sâmbătă, 24 iunie, începând cu ora 18,00, iar vizitatorii muzeului din Bistriţa sunt invitaţi să vină îmbrăcaţi cu iile moştenite de la părinţi sau bunici sau pe care şi le-au achiziţionat de-a lungul timpul de la creatori de costume populare.

„Este o oportunitate minunată pentru a ne conecta cu alţi iubitori ai culturii româneşti. Vom avea ocazia de a cunoaşte artizani talentaţi şi de a descoperi tradiţiile şi obiceiurile străvechi. Este un prilej perfect pentru a celebra muzica, dansul şi obiceiurile tradiţionale, într-o atmosferă plină de veselie şi multă bucurie. Implicarea fiecăruia dintre noi contribuie la valorificarea şi protejarea patrimoniului cultural al României. Luaţi-vă Cămeşa, purtaţi-o cu bucurIE şi mândrIE naţională şi veniţi la eveniment”, este îndemnul postat pe pagina de socializare a Complexului Muzeal Bistriţa-Năsăud.

 

Written by: Somes Radio


0%