play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  radio SOMEȘ radio SOMEȘ - tradiție și folclor

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal -comuna Mihai Viteazu Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal -comuna Cămărașu Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal -comuna Palatca Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal -comuna Recea Cristur Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal - județul Maramureș Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal - orașul Dragomirești Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal -comuna Aluniș Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal -comuna Așchileul Mare Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal -comuna Gilău Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal - municipiul Câmpia Turzii Radio Someș

General

MII DE OAMENI AȘTEPTAȚI LA CRUCEA IANCULUI SĂ ÎL CINSTEASCĂ PE “CRĂIȘORUL MUNȚILOR”

today07/08/2023

Background
share close

A 48-a ediție a sărbătorii tradiționale de la Crucea Iancului va avea loc duminică, 9 iulie 2023, în comuna Mărișel. Evenimentul este organizat de Centrul Județean Pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Cluj, împreună cu Primăria și Consiliul Local al comunei Mărișel. Este cea mai mare manifestare de acest fel din judeţul Cluj și adună an de an mii de persoane, moți și turiști din țară și străinătate.

Sărbătoarea are loc aici de peste 170 de ani în cinstea lui Avram Iancu şi a moţilor care au participat la Revoluţia de la 1848.

Activitățile vor debuta mâine la ora 12:00, când va fi săvârșită o slujbă de pomenire la monumentul „Crucea Iancului” din zona Fântânele. Vor urma depuneri de coroane și jerbe de flori și de discursuri ale oficialităților locale și județene.

De la ora 13:00, pe platoul de la Crucea Iancului iubitorii de cântec și tradiții vor asista la un spectacol folcloric, susţinut de artişti şi ansambluri folclorice de renume.

Pe scenă vor urca Veta Biriș, Cornel Borza, Adrian Neamțu – taragot, Alina Pinca, Mihai Mariș – taragot, Nicolae Turcu, Ionuț Candrea și Ioana Petran, Alexandru Potra, Florina Trif, Lucia Potra, Dana Purcel, Anicuța Roșu, Livia-Maria Hetea-Danciu, acompaniați de Orchestra profesionistă „Cununa Transilvană” a CJCPCT Cluj, conducerea muzicală prof. dr. Ovidiu Barteș.

Vor prezenta cântece și jocuri tradiționale: Nicolae, Mihai și Emanuel Badiu, Taragotiștii din Mărișel, Ana Maria Mariș, Ioana Marc, Diana și Denisa Todea, Daria Alexandra Mariș, Mihaela Iulia Abrudan, Patricia Popa, Lavinia Danciu, Denisa Giurgiu, Andra Mariș, Delia Toderici, Adela Burcă, Dragoș Cîmpean, Andrada Mariș, Ștefan Suciu, Larisa Gurzău, alături de Ansamblul folcloric „Nepoții Iancului” – Mărișel, Grupul tradițional „Mărișana” –Mărișel, Ansamblul folcloric „Cununa Apusenilor” – Gilău, Ansamblul Folcloric ,,Șoimii Carpaților”- Florești și Ansamblul folcloric „Cununa Munților” din Măguri-Răcătău.

Crucea Iancului de la Mărișel a fost construită din lemn în anul 1924, pentru a marca aniversarea unui secol de la nașterea lui Avram Iancu (1824-1872). Ulterior a fost înlocuită cu una din piatră, iar locul a devenit unul de întâlnire anuală a moților care își cinstesc înaintașii și pe revoluționarul român Avram Iancu. 

Elena Vesa

 

Written by: Somes Radio


0%