play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  radio SOMEȘ radio SOMEȘ - tradiție și folclor

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal -comuna Mihai Viteazu Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal -comuna Cămărașu Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal -comuna Palatca Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal -comuna Recea Cristur Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal - județul Maramureș Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal - orașul Dragomirești Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal -comuna Aluniș Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal -comuna Așchileul Mare Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal -comuna Gilău Radio Someș

 • cover play_arrow

  Călător prin Ardeal - municipiul Câmpia Turzii Radio Someș

General

MUZEUL ȘCOLII MEDICALE CLUJENE ÎȘI AȘTEAPTĂ VIZITATORII

today07/01/2023

Background
share close

La Cluj-Napoca a fost inaugurat Muzeul Școlii Medicale Clujene. Proiectul aparține Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” și a fost realizat din dorința de a conserva și promova moștenirea academică a universității. 

La ceremonia de inaugurare au participat membri ai comunității academice și ai comunității clujene, precum și acad. prof. dr. Ioan-Aurel Pop, Președintele Academiei Române și prof. dr. Irinel Popescu, membru corespondent al Academiei Române.

„Muzeul Școlii Medicale Clujene reprezintă nu doar o colecție de exponate și documente, ci și o punte între trecut și prezent, între tradiție și inovație. Este un tribut adus celor care au contribuit la dezvoltarea învățământului medical și cercetării în această regiune și, în același timp, un testament al angajamentului nostru de a păstra și transmite această bogată moștenire către generațiile viitoare”, a transmis rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, prof. dr. Anca Dana Buzoianu.

Muzeul Școlii Medicale Clujene se află într-o clădire construită la sfârșitul secolului al XIX- lea, cu profundă semnificație istorică. Aici s-au desfășurat o parte din ședințele Consiliului Dirigent (decembrie 1919 – aprilie 1920).

În muzeu este amenajată și o prețioasă bibliotecă, cu lucrări de istoria medicinei românești și universale (sec. XVII-XX), respectiv cărți din sfera istoriei științelor sau științelor auxiliare istoriei medicinei. Cele mai multe dintre ele au intrat în patrimoniul Facultății de Medicină în perioada interbelică prin grija profesorului Valeriu L. Bologa.

O sală specială, menită să aducă un omagiu celui al cărui nume îl poartă astăzi Universitateade Medicină şi Farmacie din Cluj-Napoca, este dedicată memoriei profesorului Iuliu Hațieganu (1885-1959). Acesta a fost primul decan al Facultății de Medicină din cadrul Universității românești din Cluj (1919-1920) și rector în două mandate (1930-1931;1941-1944), Iuliu Hațieganu s-a remarcat printr-o prodigioasă activitate medicală, didactică și socială, impunându-se drept unul dintre cei mai însemnați diagnosticieni ai timpului.

Muzeul Școlii Medicale Clujene se află pe Str. Emil Isac nr. 13 și poate fi vizitat de luni până vineri, între orele 9:00 – 15:00, în baza unei programări prealabile.

Elena Vesa

Written by: Somes Radio


0%