Listeners:
Top listeners:
radio SOMEȘ radio SOMEȘ - tradiție și folclor
Calator prin Ardeal Com Grosii Tiblesului jud Maramures
Calator prin Ardeal Com. Sanpaul jud. Cluj
Calator prin Ardeal Comuna Rodna
Calator prin Ardeal Comuna Luna jud Cluj
Calator prin Ardeal Orasul Viseu de Sus jud. Maramures
Calator prin Ardeal Targu Lapus judetul Maramures
Calator prin Ardeal Comuna Suatu judetul Cluj
Calator prin Ardeal Comuna Sisesti jud. Maramures
Calator prin Ardeal Comuna Moftin jud. Satu Mare
Calator prin Ardeal - Comuna Mediesu Aurit jud Satu Mare
Calator prin Ardeal - COLUMNA 27 - Regulamentul Organic Revolutia de la 1848 si Avram Iancu
Calator prin Ardeal - COLUMNA 26 - Principatele dupa Tudor Vladimirescu si modernizarea lor
Calator prin Ardeal - COLUMNA 25 - Tudor Vladimirescu
Calator prin Ardeal - COLUMNA 24 - Epoca Fanariota 2 Bucovina
Calator prin Ardeal - COLUMNA 23 - Epoca Fanariota 1
Calator prin Ardeal - Comuna Aghiresu judetul Cluj
Calator prin Ardeal - Comuna Doba judetul Satu Mare
Calator prin Ardeal - COLUMNA 22 - Moldova 4 - Dimitrie Cantemir
Calator prin Ardeal - COLUMNA 21 - Tara Romaneasca 4 - Ultimii Domni pamanteni si Constantin Brancoveanu
Calator prin Ardeal - COLUMNA 20 - Influentele culturale in Tarile Romane
Calator prin Ardeal - COLUMNA 19 - Tarile Romane in sec. 17-18
Calator prin Ardeal - COLUMNA 18 - Transilvania 3 - dupa Mihai Viteazul si Scoala Ardeleana
Calator prin Ardeal - COLUMNA 17 - Tarile Romane si Mihai Viteazul
Calator prin Ardeal COLUMNA 16 - Transilvania 2 Situatia in sec 16 pana la Mihai Viteazul
Calator prin Ardeal - COLUMNA 15 - Tara Romaneasca 3 - Neagoe Basarab si Petru Cercel
Calator prin Ardeal - COLUMNA 14 - Matei Corvin si Vlad Tepes
Calator prin Ardeal - COLUMNA 13 - Moldova 3, Moldova dupa Stefan cel Mare si Petru Rares
Calator prin Ardeal - COLUMNA 12 - Moldova 2, Alexandru Cel Bun si Stefan Cel Mare
Calator prin Ardeal - COLUMNA 11 - Tara Romaneasca 2 si Mircea Cel Batran
Calator prin Ardeal - COLUMNA 10 - Clasele inferioare, armata si orasele
today29/10/2024
Toamna e anotimpul în care bunicii noștri obișnuiau să-și pregătească intens cămara pentru anotimpul rece. Banca pentru Alimente Cluj a adunat o parte din aceste obiceiuri și ne încurajează să le punem în practică, pentru reducerea risipei alimentare.
Chiar dacă acum trăim viața la un ritm mult mai alert, unele obiceiuri mai pot fi, din când în când, readuse în prezent.
„De la bunicii și părinții noștri învățăm că fiecare rest de pâine uscată poate deveni pesmet pentru șnițele, că borșul bun se face din legumele pe care le avem la îndemână și că gemurile gustoase se pregătesc din fructele care nu sunt perfecte. Ei ne arată că e de fapt o artă prețuirea fiecărei bucăți de mâncare. Adevărata economie stă în valorificarea a ceea ce avem deja”, spune vicepreședintele executiv al Băncii Regionale pentru Alimente Cluj, Andreea Bobiș.
Echipa Băncii pentru Alimente Cluj a selectat idei simple, dar de care uneori uităm sau chiar avem impresia falsă că ne răpesc extrem de mult timp. Iată-le în rândurile de mai jos:
#1 Folosește zațul de cafea ca îngrășământ pentru flori.
#2 Refolosește cartofii prăjiți și resturile de la mâncărurile din zilele trecute ca material de pizza sau omletă.
#3 Colțurile de pâine de casă, cele tari care nu se mănâncă, le poți refolosi și face din ele pesmet. O altă idee, tot cu pâinea tare: pune-o în supă la înmuiat.
#4 Congelează legumele verzi: frunze de pătrunjel, mărar, spanac, busuioc, mentă sau alte ierburi aromatice.
#5 Dacă ai cumpărat, primit sau cultivat prea multe legume sau fructe, le poți transforma în murături sau dulceață. Astfel, vei putea să te bucuri de ele și la iarnă. Fructele lovite ori legumele care au început să se înmoaie pot fi utilizate pentru conserve. Salvăm fructele și legumele care sunt pe cale să se strice prelungindu-le durata de viață și transformându-le în delicii. Astfel, evităm să aruncăm alimentele în exces și le valorificăm în totalitate, chiar și pe cele mai puțin perfecte. Și oricând ai în casă fructe care încep să se strice poți face un chec.
#6 Dacă ai animale, cum aveau bunicii noștri, poți aplica regula de aur a bunicii: toate resturile de mâncare merg la animale.
#7 Vopsește ouăle de Paște cu cojile de ceapă. Până și ‘gunoiul’ e resursă.
Reprezentanții Băncii Regionale pentru Alimente Cluj arată că oricând ești acasă și crezi că nu ai nimic de mâncare, e nevoie doar să-ți pui imaginația la treabă: în 5 minute poți face un gris delicios – care e și mâncarea copilăriei – e foarte posibil ca în cămară să găsești o pungă de gris și o cană de lapte. Sau în 15 minute e gata o omletă sau o pizza cu resturile din frigider.
Un alt truc pe care îl poți aplica: folosește fructele și legumele e de sezon. Dacă ai prune în copacul din fața casei, folosește-le. Pune-le la congelat, folosește-le în deserturi sau la gustări.
„Părinții și bunicii noștri au trăit într-o perioadă în care resursele erau mult mai limitate și astfel mult mai prețuite. Acum mâncarea e în cantități mari în magazine și avem acces la ea foarte simplu și rapid. Mai suntem și foarte expuși la reclame care ne încurajează să consumăm mai mult precum sunt promoțiile ‘cumperi 2 și primești unul gratuit’. Avem un stil de viață accelerat ceea ce ne împiedică să plănuim mesele și să optăm pentru variante rapide, iar ce rămâne deseori nu e valorificat mai departe, ci ajunge la gunoi”, declară vicepreședintele executiv al Băncii Regionale pentru Alimente Cluj, Andreea Bobiș.
Dacă vrei să pui pe iarnă, dar experiența în domeniul acesta nu e punctul tău forte, iată câteva idei care te pot ajuta să-ți faci curaj.
Alege borcane mici: Dacă nu ai mult spațiu, borcanele mici pot fi cea mai bună variantă. În plus, e mai puțin intimidant să încerci o rețetă mică și să vezi cum iese.
Personalizează aromele: Adaugă condimentele și ierburile tale preferate ca să faci conservele mai interesante. De exemplu, poți adăuga busuioc, oregano, boabe de piper sau chiar scorțișoară în dulceață. Sau alege să faci murături picante cu ardei iute.
Fă echipă cu prietenii sau familia: Organizează „sesiuni de conserve” sau “murături party”. Astfel, transformi procesul într-o activitate socială și distractivă. Învățarea împreună face totul mai ușor și mai interesant.
În ultimele săptămâni, mai multe asociații care primesc produse de la Banca pentru Alimente au ales și ele să pună la murat fructele sau legumele sau să le transforme în dulceață și bulion, tocmai ca să reducă risipa alimentară și să folosească toate cantitățile primite, care altfel ar fi fost irosite.
3.213 tone de alimente au fost salvate de la risipă de la înființarea Băncii Regionale pentru Alimente Cluj, din 2018 și până în prezent. Numai anul trecut cantitatea salvată a depășit 1.100 de tone. 21.000 persoane din 119 ONG-uri partenere care se ocupă grupuri vulnerabile au fost ajutate cu hrană salvată de la risipă, iar în campaniile băncii s-au implicat până acum 33 companii. Banca Regională pentru Alimente Cluj colaborează cu ONG-uri care deservesc oameni în nevoie din județele Cluj, Alba, Sibiu și Bistrița-Năsăud.
Federația Băncilor pentru Alimente din România cuprinde nouă Bănci Regionale pentru Alimente în București, Cluj, Roman, Oradea, Brașov, Timișoara, Constanța, Craiova, Galați.
Aceasta este o mare rețea națională de solidaritate la dispoziția societății, organizațiilor caritabile și a celor mai vulnerabili dintre noi, o punte între existența surplusului de alimente și cei care au mai multă nevoie de hrană.
Written by: Elena Vesa
Banca pentru Alimente Cluj reducerea risipei alimentare sfsturi tradiții din bucătăria bunicii
Emisiune matinală prezentată Șerban Groza, Ioana Cifor, Cafeneaua deMentă și Neagoș Arian Orlando (Petrică Șomeșanu)
closeCopyright radio SOMES 2024